FOTO  Žene u oružanim snagama

Mostar, nato

Seminar je organiziran s ciljem upoznavanja javnosti, a posebno mladih, sa ključnim odredbama UN Rezolucije 1325, o ženama, miru i sigurnosti, te njenoj primjeni u oružanim snagama zemalja NATO članica.

U svojstvu organizatora, seminar je otvorila Vanja Matić, voditeljica projekta rodne jednakosti, a o Rezoluciji 1325 i učešću žena u oružanim snagama govorili su dr. Anita Schjølset, viša savjetnica u programu rodne jednakosti na Defence College Norveška, Magnea Marinosdottir, UNIFEM (UN Woman), Marina Pendeš, zamjenica ministra odbrane BiH, te pukovnik dr. John Olsen, direktor Savjetodavnog tima NATO i zamjenik zapovjednika NATO Stožera Sarajevo.

Seminaru su prisustvovali studenti i profesori sa fakulteta u Mostaru, predstavnici političkih stranaka, omladinskih asocijacija i asocijacija žena političkih stranaka, nevladinih i međunarodnih organizacija, te predstavnici državne, entitetske i lokalne vlasti.

„Cilj ovog seminara je da promovira ravnopravnost spolova, uključivanje rodne perspektive i rodne osviještenosti, obilježavajući 10 godina od usvajanja UN Rezolucije 1325 o ženama, miru i sigurnosti. Istakli smo važnost jednakih prava, jednakih prilika i jednakih odgovornosti u svim aspektima života, kako međunarodno, regionalno, nacionalno, tako i lokalno. Prethodno smo posjetili sveučilišta u Banjoj Luci, Tuzli i Sarajevu, a sada smo imali zadovoljstvo posjetiti studente ovdje u Mostaru. Bio sam impresioniran njihovim razmišljanjima, komentarima i pitanjima. Ovo je odlična osnova za poboljšanje znanja. Veoma sam zadovoljan sa današnjim seminarom", izjavio je pukovnik Olsen.

O UN Rezoluciji 1325

Rezolucija UN-a 1325 usvojena je od strane Vijeća sigurnosti UN-a 31.10.2000. godine, a njen značaj je u tome što poziva na povećanje zastupljenosti žena na svim nivoima odlučivanja, na povećanje učešća žena u odlučivanju pri rješavanju sukoba i u mirovnim procesima, ističe važnost uključivanja žena u sve mirovne operacije i mjere izgradnje mira, poziva na usvajanje rodne perspektive i mjera koje će osigurati zaštitu i poštivanje ljudskih prava žena i djevojaka.