Zbog neimaštine u Mostaru studenti odustaju od studija

Iva Međugorac, bolonja, bolonjski sustav, državne službe, Zoran Mikulić, studenti, korupcija, Tomislavgrad, student, stipendije, stipendije, studenti, fakultet, studenti, učenici, student, studentski posao, studentski zbor, studenti, bolonja, Mostar, studenti, studenti s posebnim potrebama, ekonomski fakultet, Osijek, stipendije, studenti, stipendije, stipendija
Da je stanje više nego alarmantno, potvrdili su za Dnevni list predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Vedran Biokšić i predsjednik Unije studenata Univerziteta Džemala Bijedića Haris Šabanović, koji su više nego svjesni teške situacije koja je zadesila studente na ovim visokoškolskim ustanovama.

Visoke školarine

Teška materijalna situacija studenata na mostarskom Sveučilištu, kaže Biokšić, njemu je jako dobro poznata, ali, na žalost, u brojnim situacija i njemu su ruke vezane.

Stoga je on kao predsjednik s cijelom ekipom Sveučilišnog zbora pokrenuo neke projekte za omogućavanje boljih uvjeta za studente na svim fakultetima.
- Na žalost, situacija na Sveučilištu je takva kakva jest, gdje politika i situacija u državi uvjetuju da su školarine tako visoke pa je jako teško boriti se protiv toga. Trenutačno izrađujemo projekt i plan jedne velike zaklade za studente u teškoj materijalnoj situaciji, na razini Sveučilišta! Mi smo studenti, mi smo među studentima i sigurno je da vidimo i čujemo da je situacija teška i da ima studenata koji jedva uspijevaju izvršiti sve obveze, pogotovo financijske prirode, kazao je Biokšić. Da ništa drukčije nije ni na Univerzitetu Džemala Bijedića, priznao je Haris Šabanović, koji se kroz svoj rad susreo s brojnim teškim sudbinama studenata.
Univerzitet je, kako ističe, u konfuznoj situaciji, jer neko vrijeme nema financiranja od Vlade, a da bi stvar bila gora, manjak u proračunu morali su nadoplatiti sami studenti.

- Unija je radila cijeli rujan na tome da se iznosi školarina ne povisuju kako je bilo predviđeno. Studenti nam se obraćaju, tražimo raznorazna rješenja, lobiramo na raznorazne načine, pomažemo im oko realizacije stipendija. Svoj proračun često stavimo na raspolaganje studentima koji nisu u mogućnosti izvršiti financijske obveze, naglasio je Šabanović svjestan da je to nedovoljno za troškove koji se konstantno pojavljuju. Unija studenata, kako ističe, pokušava stvoriti strategiju za pomoć studentima u takvoj situaciji, ali dok se problem sustavno i zakonom ne riješi, bez sumnje će biti težak put do stjecanja titula akademskog građanina.

Roditelji u kreditima

Roditelji više ni sami ne znaju kako omogućiti djetetu studirati i ostvarivati svoje snove, jer je iznos koji trebaju izdvojiti za školovanje zaista prevelik. Opterećeni ekonomskom i političkom situacijom u našoj zemlji, raznoraznim računima i kreditima, izdvajaju zadnju novčanicu iz novčanika kako bi omogućili svom djetetu školovanje. Konačno, svi roditelji bore se kao hrabri lavovi iz dana u dan, sa svim prilikama i neprilikama, jer vjeruju u svoje dijete i njihovu bolju budućnost. No, na žalost, sve više njih taj san mora prekinuti.

Razgovarajući sa studentima o skupoći školovanja u gradu na Neretvi, zaključili smo da se svi studenti slažu kako je studiranje u Mostaru postalo preskupo.
- Ja i sestra studiramo, nekad platimo odjednom, nekad u ratama. Ovaj drugi semestar platile smo u ratama, a roditelji su ti koji sve plaćaju, rekla je Iva Đikić za Dnevni list, studentica druge godine Fakulteta informacijskih znanosti, svjesna da će roditelji te troškove teško podnijeti.