Završili most do kojeg se ne može doći

most
...gradnje jer će se njegovom izgradnjom spajati vrh Avenije sa Sjevernim logorom i samim tim rasteretiti promet u gradu.

Završno betoniranje

Kako su najavili iz tvrtke Hering, koja je izvođač, konačan završetak radova na premošćivanju Neretve predviđen je za 1. kolovoza.

Tehnički direktor Heringa, dipl. ing. Mario Jurišić, navodi kako je 25. srpnja "izvršeno betoniranje gornje ploče faze 7, desno, te preostaje izrada faze 8 u duljini od 2 metra. Izradom faze 8 bit će završeni armiranobetonski radovi na glavnom rasponu mosta".

- Trenutačne aktivnosti na mostu su: uvlačenje užadi u kabele za prednapinjanje gornje ploče faze 7, desno; injektiranje kabela gornje ploče faze 7, lijevo, te demontaža oplate i skele radne platforme kampada 2-7 lijevo, kaže ing. Jurišić.
Prema planu, prednapinjanje kabela gornje ploče faze 7, desno, planirano je za subotu, 28. srpnja.

- Planirani završetak faze 8, čime će se završiti glavni raspon mosta, barem što se tiče armirano-betonskih radova, je srijeda, 1. kolovoza , precizira inženjerski tim Heringa.

Nakon dozrijevanja betona faze 8, slijedi prednapinjanje kabela kontinuiteta, te njihovo injektiranje, čime će u potpunosti biti završeni radovi na glavnom rasponu mosta.

I dok Hering završava zadnje metre betoniranja površine mosta, svima koji poznaju situaciju na terenu kao logično pitanje postavlja se - Što s mostom do kojega ne vodi nijedna cesta?

Most bez pristupnih cesta

Pristupne ceste s obje strane mosta još uvijek nisu urađene, a kad će biti, tko zna. Gradska uprava je prije mjesec dana najavila uređivanje Ulice kralja Tomislava, na sličan način kao što se sada renoviraju neke druge ulice u gradu, čime će most Sutina konačno biti spojen s bar jednim krajem ceste kojoj će služiti kao premosnica Neretve, no od radova još ništa.

Planirani su radovi na izgradnji produžetka Ulice kralja Tomislava - Avenija do mosta Sutina, po potpisanom okvirnom sporazumu s izvođačem radova HP INVESTING d.o.o. Mostar. Radovi će se odvijati u više faza, u planiranom roku od 12 mjeseci. Kad su u pitanju pristupne ceste u Sjevernom logoru, od istih još uvijek nema ništa.

Postavlja se pitanje zašto se most radio dok još nisu osigurani svi uvjeti da on posluži svrsi za koju je i namijenjen, da spaja dvije obale i da rastereti promet u gradu.

Oko njegove gradnje gradske vlasti su se prepucavale od samog početka, zašto se krenulo s njegovom gradnjom dok još nije usvojen regulacijski plan za to područje. Vijećnik Nedjeljko Prljeta, koji na ovaj problem upozorava već dug niz godina, navodi kako je most najbolji primjer kako se loše vode kapitalni projekti u Mostaru.

- Most je najbolji primjer nedovoljne koordinacije u vođenju investicija kad su u pitanju kapitalni projekti. Naravno, tu je i neusvajanje regulacijskog plana Sjeverni logor - Centar 2 jer prometnice koje se trebaju graditi dijelom odstupaju od starog plana tako da je pretpostavka bila da se prvo usvoje planovi, zatim da se riješe imovinskopravni odnosi pa tek onda da se ulazi u investiciju. Kod nas je sve obrnuto, kazao je Šuta.

Vijećnik Adil Šuta ističe kako je naravno pozitivno što ćemo dobiti novi most, ali i negoduje na činjenicu da ćemo dobiti most koji još dugo nećemo moći koristiti.

- Dobro je da se mostovi prave, ali da bi most imao svoju funkciju trebaju biti izgrađene ceste koje vode do njega, a ovako ćemo dobiti most koji još dugo nećemo moći koristiti i koji još zadugo neće moći poslužiti svojoj svrsi, kazao je Prljeta.

Rijetka tehnologija izgradnje

Prema prvotnim najavama, most je trebao biti izgrađen u kolovozu 2009., a u njegovoj izgradnji trebala se primijeniti rijetka tehnologija izgradnje, slobodnog konzolnog građenja, odnosno tehnika kojom je izgrađen most u Dubrovniku.

Duljina mosta trebala bi iznositi 120 metara, s četiri prometna traka i nogostupom za pješake te s osiguranim priključkom na buduću autocestu. Inače, most Avenija - Sutina prvi je projekt kojim se nakon obnove devet u ratu porušenih mostova u Mostaru gradi novi most.

Projekt izgradnje mosta od završetka Avenije do Sjevernog logora vrijedan je oko šest milijuna maraka, od čega bi federalna Vlada trebala osigurati dva milijuna maraka, a ostatak Grad Mostar.

Podsjećamo, izgradnja mosta Avenija - Sutina koja je počela 2008. godine stopirana je zbog nedostatka sredstava i neriješenih imovinskopravnih odnosa. Radove na gradilištu dodatno je ugrozilo i neusvajanje regulacijskih planova za Centar 2 i Sjeverni logor.

Most Vlade Smoljana

Matica hrvatska Mostar uputila je gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću i predsjedniku Gradskog vijeća Grada Mostara Muratu Ćoriću inicijativu koju su pokrenuli prije tri i pol godine da se novome mostu u izgradnji dadne ime zaslužnog sugrađanina, preminulog mr. Vlade Smoljana.

- Cijeneći društveni trenutak, potrebe grada i kulturu poticajnog ambijenta za prihvatljiv i perspektivan život u Mostaru, Matica hrvatska želi dati vlastitu potporu započetim pozitivnim procesima.

Podržavajući težnje koje streme gradskoj i narodnoj dobrobiti, procese duhovne i materijalne obnove grada, osobito obnovu i izgradnju infrastrukturnih objekata kojima se rješavaju gradski ključni problemi, Matica hrvatska Mostar inicira davanje odgovarajućeg imena jednom takvom objektu u gradu Mostaru.

Naime, kako je izgradnja mosta u sjevernom dijelu grada u tijeku, MH Mostar gradskim strukturama predlaže: da novi most nosi ime našega nedavno preminulog sugrađanina Most mr. Vlade Smoljana.

Ideja je potekla od istaknutih članova MH Mostar, javnih djelatnika i uglednih Mostaraca koji su mr. Vladu Smoljana dobro poznavali, surađivali s njime i svjedoci su njegove važne uloge u dobivanju visokoga statusa Mostara te razvitka grada Mostara i regije, navode u Matici hrvatskoj.

Izvor: dnevni-list.ba