Završen sastanak u Vladi: Aluminij neće ići u stečaj

aluminij, investitori, Aluminij Mostar, aluminij, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, radnici aluminija , priopćenje

Sastanak predstavnika Aluminija i Vlade Federacije u Mostaru je završen i zaključak je kako tvrtke neće ići u stečaj! To znači kako se nastavlja raditi na procesu pokretanja proizvodnje i uprava poduzeća je dobila zadatak da nastavi raditi na tome procesu, usporedo sa svim ostalim procesima koji se trenutno odvijaju u ugašenoj tvornici.

-Rok je nekih mjesec dana, a onda sjedamo i analiziramo priču oko restruktuiranja. Očekujemo da ćemo do tada imati mnogo jasniju sliku o tome koliko se radnika vraća na posao, pod kojim uvjetima i kakvu su detaljni planovi rada tvornice u vremenu pred nama. Rokovi su realni i nadamo se kako će cijela ova priča na kraju značiti novo pokretanje proizvodnje – rekli su sudionici sastanka za Ero.tel.

Ipak, ako se neće ići u stečaj, to znači kako su na snazi svi ugovori prema zaposlenicima. Preciznije, plaća koja će biti isplaćena za kolovoz morati će biti isplaćena i za rujan ukoliko se ne riješi pitanje statusa radnika. Od kuda sredstva za ovu namjenu još nije poznato.

Dio radnika će otići u mirovnu, dio je već napustio radna mjesta, a veći dio njih će u konačnici ipak biti vraćen na posao. Samo je pitanje kada i hoće li ti ljudi do tada primati plaću. To su pitanja na koja će se uskoro morati ponuditi razgovori.

U međuvremenu, pravosuđe mora nastaviti raditi na procesuiranju onih koji su doslovno opljačkali nekadašnjeg giganta. Upravo na ovome slučaju pravosuđe može pokazati koliko je doista neovisno i jako jer malo je onih koji nisu imali koristi od Aluminija i koji nisu na bilo koji način sudjelovali u otimačini novca iz ove tvrtke. Sudski procesi bi trebali dati odgovore na pitanja tko je koliko uzeo i koliku će kaznu snositi zbog toga zlodjela. I koliko novca treba vratiti opljačkanoj tvornici.

AU: M.K./Ero.tel