Zašto SKB Mostar ne tuži zavode i riješi sve probleme?

KBC Mostar
Nedostatak novca doveo je do toga da se bolnica nalazi u teškoj situaciji i s dugovima koji su u prošloj godini bili veći od 12 milijuna maraka. Glavni krivci za postojeće stanje su županijski zavodi (HNŽ-a, ZHŽ-a i djelomično HBŽ-a), koji ne isplaćuju uredno svoje obveze prema mostarskoj bolnici iako to zakonski moraju raditi. Čak, ti dugovi se gomilaju u milijunima maraka i predstavljaju veliku opasnost u funkcioniranju ustanove.

Nije ništa pokrenuto

Iako je to javnosti vrlo dobro poznato, a i sam dr. Ante Kvesić, ravnatelj SKB-a Mostar je u više navrata tvrdio kako im županijski zavodi duguju ogromne novce, dosad nije pokrenuto ništa po tom pitanju.

Andrijana Pandža, glasnogovornica SKB-a Mostar potvrdila je za Dnevni list da bolnica ne vodi nikakve sudske postupke.

Bolnica nije tužila zavode, kazala je Pandža. Iz kojih razloga to nije učinjeno, potpuno je nepoznato.

Zašto SKB Mostar ne tuži zavode, time bi riješili sve svoje probleme. Zavodi su zakonski dužni uplaćivati sredstva i bolnica bi ih sto posto dobila na sudu. Kako se radi o milijunima maraka, bolnica bi riješila svoju egzistenciju i ne bi se čak morala brinuti oko toga hoće li na sudu izgubiti tužbu koju su protiv nje pokrenuli zdravstveni djelatnici, tvrdi jedan pravnik dobro upućen u problematiku bolnice.

Prema njegovim riječima, oko županijskih zavoda ima dosta nejasnoća.

Primjerice, bilo je slučajeva da su neki zavodi "posuđivali" novce resornim ministarstvima zdravstva pa čak i drugim ministarstvima. To nisu smjeli prema zakonu raditi, ali...su radili. S druge strane, nisu uplaćivali novce za bolnicu i doveli su je u tešku situaciju. Koja je pozadina takvoga ponašala zavoda stvarno ne znam, ali ima dosta nejasnoća, objašnjava nam pravnik.

Velika dugovanja

Da se radi o uistinu velikim dugovanjima, prije nekih mjesec dana u medijima je potvrdio i ravnatelj mostarske bolnice. Dr. Kvesić je tad naveo kako im Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a pravi velike probleme i plati im tek 47 posto izvršenih usluga.

Primjerice, prošle godine su izvršili zdravstvenih usluga u iznosu od 16,6 milijuna, dok im je uplaćeno tek 6,5 milijuna, što znači da je ZHŽ bolnici samo za lani ostao dužan 10,1 milijun maraka.

Najveći ugovor SKB Mostar ima s HNŽ-om i ta im županija mjesečno uplati 2,7 milijuna. Međutim, i oni im duginu određeni iznos novca i ne uplaćuju redovito. Za prošlu godinu bolnica im je napravila usluga u iznosu od 35,1, a naplatili su 33,8 milijuna maraka, tako da dugovi HNŽ-a za 2010. iznose 1,2 milijuna maraka. No, bez obzira na dugove, bolnica jedino zahvaljujući ZZO-u HNŽ-a opstoje, jer od tih sredstava uspijevaju osigurati plaće za djelatnike.

Kad je u pitanju Hercegbosanska županija, od njih ne dobivaju veći broj pacijenata pa tako nema ni značajnijih novčanih transakcija.

Piše: Dalibor Drlje / Dnevni list