FOTO   Zagrebačko kazalište Komedija u Mostaru gostovalo s predstavom 'Dobri vojak Švejk'.

Dobri vojak Švejk, Mostar
Velika dvorana Herceg Stjepana Kosače bila je pretijesna da primi sve zainteresirane koji su htjeli vidjeti predstavu "Dobri vojak Švejk" u izvedbi Zagrebačkog kazalište Komedija iz Zagreba.

Dobri vojak Švejk jedinstven je među književnim likovima. Njegova razvojni put u češkoj literaturi nije zanimljiv samo zbog toga što je biografija njegova tvorca, pisca Jaroslava Hašeka, gotovo toliko živopisna kao i dogodovštine kroz koje Švejk prolazi već i zbog toga što je od pojave prvih humoreski do završnog, velebnog romana Švejk nadrastao okvire običnog, priprostog i naivnog vojaka i postao simboličkom ikonom. U raznim društvenim sustavima ta ikona može imati različita značenja. A kakvo značenje ona ima danas, u doba mnogobrojnih svjetskih ratova i vojnih okršaja, doba globalizacije u kojem su slavenski narodi postali jedni drugima dalji i nepoznatiji no što su bili u vrijeme KundK i u doba recesije, koja - zahvativši čitav svijet - nemeće druga pravila ponašanja?

U predstavi redatelja Damira Lončara, unatoč necjelovitosti romana, Jozef Švejk prolazi puni dramski luk u pokušaju preživljavanja ratnih zbivanja. A glumac Vid Balog, tumačeći Švejka, pred publiku donosi sasvim drugačiji tip komike koja se – bez suvišnog podilaženja publici – gledatelju počinje sviđati upravo zbog prave doze iskrenosti i duhovitosti. I dok je Švejku ponekad teško suspregnuti osmijeh kojim će popratiti muke svojih sugovrnika kada se nađu suočeni s posljedicama njegovih dobrih namjera, publika će tu suzdržanost znati cijeniti i nagraditi.

U predstavi su još glumili : Igor Mešin, Sanja Marin, Jasna Palić Picukarić, Ronald Žlabur, Dražen Čuček, Vanja Ćirić, Ivica Zadro, Saša Buneta, Zlatko Ožbolt, Željko Duvnjak, Goran Malus, Davor Svedružić, Nina Kaić, Ljubo Zečević, Damir Lončar i Ana Kraljević.

Na kraju predstave prepuna dvorana je dugotrajnim pljeskom ispratila glumce iz predstave.

hercegovina.info