Za jedan dan u Mostaru potrošila samo 79 kuna: Mostaru moj, sigurna sam, vidimo se opet

Mostar, posjeta, posjet
...iako je s očeve strane Hercegovina, no, ranije nije imala priliku doći u grad na Neretvi, a tijekom posjeta oduševila se kako je za jedan dan u Mostaru potrošila samo 79 kuna. Tako i glasi njen članak na interent portalu na kojem ga je nakon posjete objavila: "Zašto nisam mogla potrošiti više o 79 kuna u Mostaru?".

"Moj posjet rodnoj grudi (s očeve strane sam Hercegovka, iako nisam baš čisti primjer žene od „kamena i krša") ujedno je bio i praktične prirode. Jedna od mojih rođakinja se udavala (moje je godište i naravno da svi očekuju da budem sljedeća. Hah!), pa zašto ne iskoristiti odlazak u BiH i za razgled grada koji, ako niste znali je pod UNESCO zaštitom. Kako je put do Hercegovine prilično dug i vijugav, a moji problemi sa želucem i dugim vožnjama sežu u rane 90-e, odlučili smo krenuti dan prije svadbe. Sretna okolnost je bila da moja majka odnedavno radi i živi u Mostaru, pa je bila izvrsna prilika da s obitelji i odabranikom svog srca posjetim taj grad. Prvi put u životu idem u Mostar, a toliko sam puta prošla Hercegovinu. Kako su skoro svi članovi moje obitelji već bili tamo, rekli su mi je za dnevne potrebe dosta 100 kuna. I to ako se baš ‘preždejedamo' i totalno zabavljamo. Dala sam si zadatak: da li će mi stotka biti dovoljna za jedan dan u Mostaru?", napisala je.

Oduševljenje

Ono što je dočekalo kada je stigla, naprosto oduševilo je. Nakon dugog puta, Deranja i ostali članovi obitelji prvo su sjeli popiti kavu, za koju su ona i ostala 4 člana obitelji izdvojili, kako je navela ‘samo 6 maraka', odnosno manje od 24 kune. Nakon ručka kojeg je spremila Kristinina mama, koja je inače zaposlena u Mostaru, uputili su se prema mostarskom Zvoniku mira, gdje su ih karte došle po dječjoj cijeni, obzirom da govore materinjim jezikom te su im cijene naplaćene po nižoj tarifi.

Dalje su se uputili prema Starom gradu, gdje su među mnoštvom turista naišli i na djevojke iz Norveške, i dva Britanca koji su im priznali da su došli ovamo isključivo zbog iznimno jeftine hrane. Nakon mora selfieja vrijeme je bilo i za večeru, odnosno za čevape, mesne plate i salatu. Naime, Deranja i njen dečko, nakon što su ispratili obitelj, svratili su na jelo, na koje su potrošili: plata za jednu osobnu 13 maraka, šopska salata 5 maraka, a za kraj obilne večere, na poklon su dobili razglednicu i pivo.

"Naravno, za njega plata, salatica za mene. Osoblje? Konobarica najljubaznija na svijetu. Ako si ikad čula za tetu Anđelu koja je pravila sendviče na Savskom mostu, ova konobarica je nešto slično tome. „Dušo, prestani slikati hranu, hajde jedi", rekla mi je nakon što sam u šoku od veličine ovih porcija slikala Lovrinu platu i svoju „salaticu", koja je imala i lepinju sa strane i ajvar. Jer kad si u Hercegovini... Plata je bila previše čak i za mog dečka koji je veliki kapacitet. No, Hercegovci te ne puštaju da odeš praznih ruku! Za kraj obilne večere smo dobili na poklon razlgednicu i pivo", napisala je Deranja.

‘Dolazim opet'

Nakon objavljene računice, oduševljena novinarka je poručila kako će opet, zasigurno, doći u Mostar.

"I evo konačne računice: 24 kune za 5 kava, 8 kuna za ulaz na vidikovac, 2 kune za novčanik, 24 kune za šopsku salatu, 21 kunu za slatkiše = 79 kuna. Dakle, računala sam zajedničke kave, vlastitu ulaznicu i vlastite kave. I to je to. U cijelom danu nisam mogla potrošiti više od 79 kuna, a nije da se nisam trudila! Mostaru moj, sigurna sam, vidimo se opet!", napisala je Deranja.

Prometni nered na ulicama Mostara

Ono što je Deranja napomenula prilikom posjeta Mostaru, jeste ‘nered' u prometu, no, navela je kako takvo stanje vlada i u susjednim zemljama.

"E da, moram li spomenuti da ovdje baš nitko ne poštuje pravila cestovnog prometa? Čak i ako ti je crveno, vozači će stati kako bi te pustili jer je zeleno svjetlo za pješake upaljeno ravno 10 sekundi, ali slična situacija je i u mediteranskim zemljama", navela je Deranja.

Dnevni list