Za izgradnju dvije pedijatrije u Mostaru potrebno 30 mil. KM

KBC Mostar
Zbog toga je menadžment SKB-a Mostar donio odluku da se krene u izgradnju nove bolnice za dječje bolesti. Ona bi se trebala prostirati na 5000 četvornih metara, projekt vrijedi 20 milijuna maraka, a kredit je odobren od Saudijskog fonda. U cijeloj priči ostala je samo još jedna prepreka - odobrenje Skupštine HNŽ-a.

Povoljni kredit
- Povoljniji kredit sigurno nećemo dobiti. Nudi se grace period od 5, rok otplate od 25 godina, kamata je zanemariva. Ukupni iznos kredita je 30 milijuna maraka, od čega je 20 milijuna za SKB Mostar, a 10 milijuna za RMC "Dr. Safet Mujić" - rekao nam je jučer ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić.

Sve je sada na zastupnicima Skupštine HNŽ-a. Od njih se očekuje odobrenje ovoga projekta koji je od velikog značaja za cijelu regiju. - Znam da je financijska situacija teška, ali ovdje govorimo o liječenju djece za budućih 50 godina. Mostar i regija bi dobili dvije dječje bolnice vrhunske kvalitete. Rate bi se počele plaćati za pet godina, pretpostavljamo kako se u tom razdoblju može oporaviti domaće gospodarstvo - poručio je ravnatelj Kvesić. Dodao je kako bi u slučaju odobrenja odluke od Skupštine HNŽ-a radovi mogli početi već za tri mjeseca.

Ako odluka bude pozitivna, izaslanstvo će otići u Saudijsku Arabiju na potpisivanje ugovora, a novac bi bio operativan u roku od dva mjeseca. - Projekt je završen, sve je spremno, samo je potrebno odobrenje Skupštine. Još jednom ponavljam, nadam se kako će zastupnici prepoznati važnost ova dva projekta - zaključio je Kvesić.

Potpora klubova
Prema dostupnim informacijama, Klub hrvatskih zastupnika će podržati ove projekte. - Odluke o zaduživanju svakako nisu popularne, ali ovdje govorimo o novcu koji će se uložiti u konkretne projekte.

Dosta bi značilo kada bi bolnice u Mostaru dobile ova sredstva i završile započete projekte - rekao nam je Tomislav Martinović, predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ-a. Projekti bi bili veliki poticaj i domaćem gospodarstvu jer bi na projektima radile domaće tvrtke i radnici iz BiH.

Večernji list