Za 300 metara šetnice potrebne dvije godine?!

ruglo, Mostar, ulica, Mostar, šetnica, Nikola Šubić Zrinski

Ulica koja je nekad bila među najljepšim u gradu, sudeći prema trenutačnoj situaciji, neće skoro zablistati punim sjajem, a građani su, nažalost, navikli da predstavlja ruglo grada.

Dvije godine ulica razrovana


Prema najavama, šetalište je u novom ruhu trebalo zablistati koncem rujna, no bliži se i studeni, a radovi i dalje traju. Sve upućuje na naša ranija pisanja o ovoj temi, da nema sumnje u to da se čekaju izbori, koji naravno još nisu zakazani, da se konačno završe famozni radovi i svečano otvori šetnica. Da nije žalosno, bilo bi smiješno, ali činjenice govore same za sebe i tu ne treba mnogo mudrovanja da se zbroji dva i dva. 

Dnevni list podsjeća, spomenuta ulica je raskopana prije dvije godine, kada je prvi put trebala krenuti rekonstrukcija. Naime, u ljeto 2010., prema planovima obnove mostarskih ulica, po završetku radova na Rondu je najavljivana rekonstrukcija bivšeg Lenjinovog šetališta s jasnom slikom izgleda. Najavljivao je kako će izvođači radova veliku brigu posvetiti asfaltiranju kolnika te kako će, kao u dosad obnovljenim prometnicama, biti postavljene kamene ploče, pri čijem se postavljanju posebno mora paziti na drvorede i platane, čiji su korijeni duboko ispod asfalta, što bi u konačnici vratilo zasluženi sjaj ovoj ulici. Zatim je sredinom 2011. bilo riječi kako se radi zadnja projektna dokumentacija za šetalište, koja je u fazi revidiranja i usuglašavanja kompletnog projekta. No i o tome je vrlo brzo prestalo biti govora. Da bi radovi na popločavanju Ulice Nikole Šubića Zrinjskog, od Španjolskog trga do Trga hrvatskih velikana, započeli tek otvaranjem Španjolskog trga u trećem mjesecu. Tada je rečeno da je rok završetka radova 210 dana, no i taj rok je prolongiran.
Prije jače od mjesec dana Vesna Glavaš, službenica iz Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara, kazala je kako je ostao tek mali dio posla da se radovi privedu kraju. Tada je bilo ostalo još nekoliko metara za popločiti, te postaviti ulični mobilijar do kraja, s čim bi završila rekonstrukcija, čiji završetak je bio planiran krajem rujna. Ukupno treba biti popločano oko 4200 metara četvornih, s obzirom da je dužina ulice oko 300 metara, a široka je 14 metara. Ako sve zbrojimo, znači da je za 300 metara šetnice bilo potrebno dvije godine. Da se dnevno jedna ploča stavljala, šetnica bi do sada bila otvorena.    

Već viđeno


No, to uopće, nažalost, ne iznenađuje, jer se u Mostaru skoro sve radi godinama, to je  jednostavno prosjek. Ako se vratimo na sportsku dvoranu koja se gradi već niz godina, a kako stvari stoje, gradit će se još idućih 10, ako ne i više, onda ništa ne iznenađuje.  

Naravno, nije to jedini objekt koji se gradi godinama. Kada bismo ih sada nabrajali, trebalo bi nam poprilično dosta prostora, a već navedeno je više nego dovoljno da se shvati kako sve funkcionira u gradu koji mnogi često nazivaju "grad slučaj".    

Piše:A. Bečić / Dnevni list