FOTO   VRET - mostarski startup koji virtualnom stvarnošću otvara vrata razvoju domaćeg gospodarstva

vret, Kristian Marić
Mostarski startup VRET domislio se odgovoru na ovo pitanje osmislivši softver koji će vas virtualnom stvarnošću odvesti kroz najljepše krajolike. Pa ipak, svrha VRET-a je mnogo veća, a ogleda se u doprinosu i poboljšanju tradicionalne psihoterapije, kroz smanjenje stresa, strahova, panike i fobija.

Ne čudi stoga, da ih je američki časopis "Tech-flier" smjestio na prvo mjesto najperspektivnijih bh startupova

Dovoljan razlog da bolje upoznamo startup, ali i ekipu koja stoji iza njega.


Objasnite nama laicima, što zapravo predstavlja VRET?

Vret je naziv našeg startupa, a sam naziv nastao je kao kratica od izraa Virtual Reality Exposure Therapy.
Vret je startup koji se bavi izradom softvera za VR uređaje koji će se koristiti na području medicine, točnije, na odjelima psihijatrije i psihologije. Svrha samog proizvoda je poboljšanje tradicionalne psihoterapije, a fokusirani smo na smanjenje stresa, fobija, panika i strahova.

Tko su tvorci ovog startupa, i iz kojih oblasti dolaze?

Tvorci startupa su Kristian Marić, Andrej Vasilj, Jozo Vasilj i Iva Đikić. Svi smo kroz osobni razvoj bili usko vezani za zananosti kao što su informatika, ekonomija, strojarstvo te sami menadžment.

Kako ste došli na ideju stvaranja softverskog rješenja koje pomaže ljudima da prevladaju strahove i psihičke bolesti?

Sama ideja se razvijala duži period, kada smo fokus stavili na virtualnu realnost. Istraživanje je pokazalo da se uređaji za VR uveliko primjenjuju na području medicine, te da naprednije zemlje koriste VR uređaje za unaprijeđenje psiho-terapije, te same medicine. Poboljšati medicinu, te pomoći osobama kojima je pomoć neophodna je nešto neprocijenjivo.
Tako da, otpočetka, naš cilj i naš rad nisu bili usmjereni samo na biznis, nego imaju i drugu stranu koja predstavlja opće dobro.

Kako funkcionira softver?

Softver je sačinjen od trodimenzionalnog prikaza određenog krajolika koji je prikazan na VR-u, te zvučne komponente. Prilikom korištenja VR-a korisnik, odnosno pacijent, nema dodira sa vanjskim svijetom, te parametrima koji bi mogli vršiti distrakciju. Samim time VR daje osjećaj kao da se nalazite upravo u tom krajoliku kojega naš softver predstavlja.


Ima li VRET konkurenciju i koje su Vaše komparativne prednosti u odnosu na nju?

VRET ima konkurenciju na području Španjolske i SAD-a. Naša prednost je ta što je naš softver podržan na svim platformama kao i svim VR uređajima, te sadrđi ultra realističnu grafiku i zvuk.

S obzirom da Vaše softversko rješenje spada u domenu IT, koliko ste „ograničeni" na domaće tržište?

Od samog početka odlučili smo da se nećemo ograničiti isključivo na domaće tržište, što ne znači da je BiH u drugom planu. BiH upravo postaje zemlja VR medicine.

Kako po Vama IT sektor uopće stoji u BiH, kakva mu se budućnost smiješi?

Po našem mišljenju IT sektor u BiH je trenutno u zaostatku za naprednijim zemljama, međutim BiH zasigurno ima potencijal u mladim snagama i IT kompanijama preko kojih bi u budućnosti mogla biti prepoznata.

Poslujete unutar SPARK tehnološkog parka, koliko su SPARK i poslovno-tehnološki parkovi kao takvi, važni u promociji startupa, jer stječemo dojam kako se kod nas i nije govorilo o startupu do pojave tehnoloških parkova?

O startupima se počelo nedavno govoriti, te većina populacije nije upoznata sa samim izrazom startup. Tehnološki parkovi su neophodni za sai početak razvoja jedne tvrtke, a prvobitno implementacije ideje.
Unutar tehnoloških parkova dobivate mogućnost obuke koja vam je potrebna za početak razvoja, tehnologiju i potrebnme resurse. Mentorstvo je jedna od glavnih stvari koje će vam jedan Business park pružiti, a koju zasigurno sami ne možete pronaći.

Smatrate li da startupi mogu postati generator razvoja BiH koja je još u fazi tranzicije, kako gospodarstva, tako i poslovne svijesti?

Trenutnu situaciju u BiH mogu popraviti jedino mladi poduzetnici stvaranjem kompanija koje će povećati broj zaposlenih.
Ako nam predsjedavajući u budućnosti izađu u susret, nema sumnje da će BiH postati zemlja mladog poduzetništva, velikog broja zaposlenih te IT inovacija.

Koliko zaposlenih broji Vaš tim te planirate li nova zapošljavanja u budućnosti?

Naš tim trenutno broji pet osoba koje svakodnevno rade na ostvarenju zacrtanih ciljeva. U skorijoj budućnosti će se javiti potreba za zapošljavanjem većeg broja osoba iz IT sektora.

Američki časopis „Techflier" nedavno Vas je stavio na prvo mjesto svoje liste najprespektivnijih startupova u BiH, koliko Vam znači takvo priznanje?

Bili smo pozitivno iznenađeni objavom da smo tako visoko rangirani na listi jendog od najprestižnijih časopisa koji prati IT razvoj. Podrška izvana nam je dala veliki vjetar u leđa i motivaciju, ali i dodatni teret jer smo sada svjesni kako je naš rad pod povećalom. Svakodnevno radimo na opravdanju prvog mjesta, te kako bismo pokazali da možemo ići rame uz rame s velikim IT kompanijama.

Kakvi su Vaši planovi za budućnost?

Trenutno je u fazi dogovor termina za testiranje našeg proizvoda, koje bi se trebalo početi odvijati svaki dan.
Nakon što se testiranje pokaže pozitivno, plan je izlazak na tržište, te registracija tvrtke. Trenutno je u izradi veći broj softvera, koji će uskoro biti spremni za tržište.

Kada biste mogli donijeti jednu zakonsku odredbu, promijeniti neku, ili jednostavno, unijeti neku promjenu na domaće tržište, koja bi to bila?

Popis je dug, međutim, da nas se pita, izmijenili bi zakone o porezima, te bismo se posvetili mladim poduzetnicima, pomogli im u početku rada, te dali određene privilegije kako bi mogli neometano napredovati i otvarati nova radna mjesta.

Od 1-10, ocjenite poslovno okruženje u BiH?

2, dovoljno!

Za kraj, možete dati neku poruku, ohrabrenje, mladim ljudima koji imaju dobru poslovnu ideju, no upravo im poslovno okruženje zemlje u kojoj žive ulijeva nepovjerenje?

Nikad ne odustajte!!!Nikada ne prestajte vjerovati u svoje snove!!! Jednog dana će se isplatiti kasne noći i rana jutra!