FOTO  Vrdi: Svi putovi vode na Ometaljku

vrdi, Čabulja, ometaljka , vrdi, huda jama, rudnici

Ometaljka je smještena na nadmorskoj visini od 1200 metara. Preko zime, tu vjetar mete snijeg, a preko ljeta non stop lahori i ugodno struji. Ona je sastavni dio kraškog Vilinog polja, smještenog na padinama ogoljele planine Čabulje, čiji se kameni vrhovi, zajedno s oštrim vrhovima njezine sestre Čvrsnice i brata Prenja, sudaraju s vašim pogledima. Nekada su na spomentom polju planinske vile igrale kolo. Ako je to mit i legenda, a tko je onda u planini, u ljetnim mjesecima, na konjskim grivama pleo umjetničke pletenice, kakve nikakva ljudska ruka ne zna isplesti.

Ispred Gospinog kipa, kojeg je zavjetovao i izgradio preživjeli hrvatski branitelj, prve nedjelje po Velikoj Gospi, poslije slavljenja Svete mise, održava se veliko narodno veselje. Kao zakotrljana gruda snijega, svake godine je sve veće i veće. Sila automobila, šatora s ugostiteljskom i drugom ponudom, uz obilje izvorne muške i ženske gange, trojanca i truse, svirale, dipala, gusala, bacanja kamena s ramena, osedlanih konja itd.

Da bi se lakše došlo do ovih hercegovačkih Čavoglava organizira se akcija popravka puta i u pozivu na nju stoji:

Pokrenuli smo akciju betoniranja 2 kritična mjesta puta koji vodi u Nugle (prilaz i silaz na Bunji) da možemo bez problema doći na Ometaljku, gdje je svake godine prva nedjelja iza Velike Gospe sveta misa za sve naše branitelje, djedove, pradjedove i ostale starij generacija koji su nam osigurali da danas možemo u miru Božijem užiivati sve ljepote ovoga života a posebno naše lijepe planine Čabulje. Sve vas ovim putem pozivam draga srca da ako ste spremni na bilo koji način pomoći ovu akciju da se pridružite.130 KM je kubik betona treba nam 3. miksera po 5. kubika to je oko 2000 KM . Na prvi pogled izgleda puno ali sam uvjeren da mi to možemo ove godine prije zime skupiti da odradimo. Sve vas pozdravljam, živi ,zdravi i veseli bili.

Podržite akciju,nedajmo da nam dušmani uzmu ono što je naše vjekovima bilo Grgo Marić 063 443 416

Uvjek vjeran Čabulji a posebno Nuglima.

HERCEGOVINA.info