Znanje koje vrijedi je ono koje dijelimo s drugima- Volonteri Marija i John

Marija Krunić, John Scott
Osim što su u braku, zajedničko im je da su stručnjaci u oblasti  rada s djecom sa posebnim potrebama. U Kanadi su zaradili mirovinu, a sada su u misiji volontorske pomoći viskoškolskim ustanovama na našim područjima, a oni su Marija Krunić i John Scott. Evo što su rekli za naš portal HERCEGOVINA.info

Kao prvo hoćete li nam se predstaviti?

Zovem se Marija Krunić, a nadimak mi je Vesna i živim u Kanadi.

Čime se Marija bavi?

Ja sam logoped, bavim se sa djecom sa posebnim potrebama ili kako bi se to prevelo sa engleskog govorno-jezični patalog. Otišla sam u ranu mirovinu, imam namjeru još puno toga napraviti i dati. Smatram da je znanje suvišno, ako to znanje nije podijeljeno, stog jedino znanje koje vrijedi je ono koje se dijeli sa drugima.

Otkud Vi u Mostaru?

Moj suprug John i ja smo mnogo puta dolazili na ova naša područja i htjeli smo pomoći na neki način ljudima ovdje. Dok smo bili u radnom odnosu nismo imali ni puno prilika za takvo nešto, te smo u ranu mirovinu otišli upravo iz tih razloga. Došli smo u Mostar ponuditi ovdašnjim Fakultetima  određenu stručnu potporu, te sa njima razmijeniti znanja i iskustva u vidu organiziranja seminara ili predavanja.

Imate  već  iskustva u radu sa djecom i odraslima?

Radili smo u Kanadi u okviru našeg školskog sustava, a ovdje smo bili u Zadru na Međunarodnom simpoziju koji se bavi ranom dijagnostikom i radom sa djecom sa posebnim potrebama.

Možeti li bar ukratko usporediti školski sustav u Kanadi sa ovim ovdje?

Ja sam radila u Zagrebu skoro 12 godina prije odlaska u Kanadu. To je bilo neko drugo vrijeme i jedna druga država. U to vrijeme sam bila usko vezana uz područje gubitka sluha. Ovo što danas nalazim u Hrvatskoj ne mogu usporediti, ali postoje određene tendencije i potreba da se krene u smjeru inegracije djece, odnosno inkluzijom djece sa poteškoćama u razvoju u redoviti sustav, a to je jako, jako bitno. Sa situacijom u BiH nisam upoznata, ali u Hrvatskoj je to definitivno trend. Mi se nadamo da u tom smjeru možemo puno pomoći jer imamo baš u tome golemo iskustvo.

Ima li ovdje kadra koji može sprovesti to vaše znanje i vaše ideje?

Koliko sam ja vidjela na razgovorima u Mostaru, taj kadar se razvija i postoji intent i namjera da se u tom smjeru nešto napravi što je jako pohvalno.

John Scott

Kako se vi osjećeate u Mostaru i BiH?

Mi smo već nekoliko puta bili u Sarajevu, jer tamo imamo neke drage ljude koje posjećujemo. Ja inače jako volim ovaj dio Europe i dugo sam želio posjetiti Mostar, i evo napokon mi se pružila prilika da dođem i ono što sam vidio jako mi se sviđa.

Kakva su Vaša iskustva sa radom u struci?

Počeo sam raditi sa osamneaest  godina sa djecom, a sada radim sa malo većim uzrastima posebice ljidima koji imaju dijagnoszu autisti. Volio bih raditi i dalje, bilo volonterski ili profesionalno sve dok mogu.

Kada Vas možemo opet očekivati u Mostaru?

Kada nam vrijeme bude dozvolilo i ukoliko budemo pozvani ,mi ćemo opet biti ovdje.