Vodstvo Filozofskog fakulteta neugodno iznenađeno odlukom o ukidanju dopisništava HRT-a

hrt
Pismo koje potpisuju dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Zoran Tomić i pročelnik Studija novinarstva doc. dr. Ilija Musa prenosimo u cijelosti.

Otvoreno pismo glavnom ravnatelju Hrvatske radiotelevizije

Poštovani gospodine, glavni ravnatelju HRT-a,
zatečeni i neugodno iznenađeni Vašom odlukom o ukidanju dopisništava Hrvatske radiotelevizije iz Bosne i Hercegovine, obraćamo Vam se otvorenim pismom. S obzirom da je poznato kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini već godinama u nepovoljnoj situaciji i neravnopravnu medijskom položaju u odnosu na druga dva naroda u Bosni i Hercegovini, Hrvatska radiotelevizija nam je bila jedino jamstvo da nećemo potonuti u medijsku izolaciju. Činjenica je kako se posebice od 2001. godine ukidaju najprije televizijski, a nešto kasnije i radijski emiteri koji su pored opće programske usmjerenosti u svojim programima emitirali sadržaje i iz područja društvenogospodarskog, političkog, prosvjetnog, umjetničkog, vjerskog, povijesnog života hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a program realizirali na hrvatskom jeziku (kao jednom od tri službena jezika u Bosni i Hercegovini). Trenutačna situacija na javnim radiotelevizijskim emiterima u Bosni i Hercegovini takva je da se nameće „miks-jezik", a nemamo mogućnost ni artikuliranja radiotelevizijskog programa koji bi zadovoljio interese hrvatskog naroda i koji bi se emitirao na hrvatskom jeziku, niti na državnoj, niti entitetskoj razini pa smo u tom smislu medijski zakinuti, štoviše obespravljeni.

Iako, s obzirom na opće prilike, razumijemo Vašu potrebu i želju za racionalizacijom i uštedom, smatramo da bi zbog medijske ugroženosti Hrvata u BiH takva odluka o ukidanju dopisništava HRT-a iz Sarajeva i Mostara mogla rezultirati dalekosežnim negativnim posljedicama. Ako uz sve to zna da se aktualna politička zbivavanja posebice odnose na pripreme za izmjene Ustava BiH, kojem je i Republika Hrvatska supotpisnica, a i parlamentni izbori su pred nama koji bi s boljim ustavnim rješenjima popravili i političku praksu posebno vezano za činjenicu nametanja predstavnika Hrvatima u tijelima vlasti BiH, pitamo se koliko je takva odluka sukladna Ustavu, zakonima i perspektivi Hrvata u BiH i hrvatskom nacionalnom biću u cijelosti. U takvim okolnostima očekivalo se da će upravo Vaša kuća omogućiti nužnu medijsku zaštitu: nepristrano i objektivno informiranje javnosti o stanju u kojem su Hrvati u Bosni i Hercegovini, a što je do sada i činila najprije emisijom „Hrvatska kronika BiH", a kasnije emisijom „Hrvati u BiH - pogled preko granice" i na druge prikladne načine u okviru svoga programa. Nakon gašenja dopisništava u Sarajevu i Mostaru neće biti moguće ostvarivati ni dosadašnje, a kamo li neko bolje programsko djelovanje.

Napominjemo i da je ustavna obveza Republike Hrvatske (članak 10. Ustava RH) osobita skrb i zaštita Hrvata izvan domovine, a osim te ustavne odredbe na snazi su i Zakon o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, kao i na njemu temeljenja Strategija o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske. I u Ustavu, i u Zakonu, i u Strategiji predviđa se posebna skrb o Hrvatima izvan domovine i kroz sustav medijskog pokrivanja u kojem se osobit naglasak stavlja na ulogu HRT-a. Hrvatska radiotelevizija bi se prema Zakonu (članak 34. i 35. - Informiranje i povezivanje) trebala uključiti u administrativno-komunikacijsku mrežu radi osiguranja distribucije informacija o Hrvatima izvan Republike Hrvatske te izraditi plan i program za radio, televiziju i radiofuzijske usluge za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Neprijeporno je prema Zakonu da je od javnog interesa informiranje Hrvata izvan Republike Hrvatske i promocija Republike Hrvatske u svijetu što bi Hrvatska radiotelevizija trebala provoditi proizvodnjom i objavljivanjem program radi očuvanja, opstanka i razvoja hrvatskih zajednica u drugim zemljama pa tako i u Bosni i Hercegovini.

Kako se Hrvatska radiotelevizija među Hrvatima u Bosni i Hercegovini doživljava i poima kao jedini radiotelevizijski sustav na kojemu se mogu dobiti potpune i objektivne informacije o trenutačnom položaju Hrvata u BiH na hrvatskom jeziku, kao i to da je program HRT-a jedini program na kojemu se mogu vidjeti sustavno oblikovani i primjereno emitirani sadržaji o hrvatskoj povijesti, kulturi, gospodarstvu, prosvjeti i tradiciji kako u Hrvatskoj, u svijetu, tako i na prostorima na kojima Hrvati u Bosni i Hercegovini žive u zajednici s drugim narodima, apeliramo da još jednom razmotrite svoju odluku, s obzirom na sve iznesene činjenice te omogućite pa i unaprijedite daljnji rad opisništava Hrvatske radiotelevizije u Sarajevu i Mostaru.

U nadi da ćete ovo priopćenje shvatiti kao dobronamjeran apel, srdačno Vas pozdravljamo, stoji u pismu koje potpisuju dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Zoran Tomić i pročelnik Odjela novinarstva doc. dr. sc. Ilija Musa.