Vlada Hrvatske zabrinuta zbog Aluminija

aluminij, HRS, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, plaća, Aluminij Mostar, sindikat, Dragan Čović

Vlada Republike Hrvatske oglasila se u petak popodne priopćenjem u kojem se navodi kako ta vlada “izražava zabrinutost i žaljenje” što je došlo do prestanka rada mostarskog Aluminija “jednog od strateških gospodarskih subjekata za hrvatski narod u Federaciji BiH, ali i za gospodarski razvoj cijele Bosne i Hercegovine”.

“Podsjećamo na to da je prema podacima Centra za restrukturiranje i prodaju Republika Hrvatska imatelj 22.814 dionica koje čine 12 posto temeljnog kapitala Društva (što je pripalo Hrvatskoj na temelju ulaganja u obnovu ratom uništenog pogona elektrolize). U tom kontekstu hrvatska Vlada ima ograničen utjecaj koji nije presudan u donošenju odluka i upravljanju trgovačkim društvom Aluminij d.d. Mostar”, stoji u priopćenju.

https://www.hercegovina.info/vijesti/vijesti/mostar/radnici-aluminija-i-gradjani-se-okupljaju-ispred-zgrade-hdz-a-covic-u-prostorijama-poduzeca-166066#news_view

Dodaje se kako je Republika Hrvatska preko svog predstavnika u Nadzornom odboru Aluminija primila informaciju o razgovorima koje su vodili predstavnici Vlade Federacije BiH i Uprave društva Aluminij d.d. s potencijalnim strateškim partnerima te se najavljuje da predstavnici hrvatske Vlade uoči sljedeće sjednice Skupštine društva Aluminij d.d. obaviti konzultacije s predstavnicima Uprave društva te Vlade Federacije BiH kao najvećim pojedinačnim vlasnikom, kako bi se razmotrila moguća rješenja za izazove koji se nalaze pred mostarskim Aluminijem.

“Hrvatska Vlada kao manjinski dioničar smatra da se tržišno i ekonomsku opravdanu i konkurentnu proizvodnju u Aluminiju može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela, u skladu s najboljim europskim poslovnim praksama. Provedba tih mjera pretpostavlja podršku Vlade Federacije BiH”, poručili su iz Vlade RH.

Zbog eskalacije problema u mostarskom Aluminiju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer je zatražila očitovanje Vlade RH te je izrazila zabrinutost za sudbinu oko 900 radnika.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su u noći s 9. na 10. srpnja, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. lipnjem 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka.