Vlada HNŽ-a o radu i poslovanju zdravstvenih ustanova u 2018. godini

Vlada HNŽ, Vlada HNŽ, Vlada HNŽ, obitelj, Vlada HNŽ, izvansudske nagodbe

Predstavnici Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Kantonalne bolnice "Dr.Safet Mujić" Mostar, Opće bolnice Konjic, Doma zdravlja Stari grad Mostar, te Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a članove Vlade iscrpno su upoznali o stanju u tim ustanovama te njihovu poslovanju u 2018. godini.

Govoreći o financijskim pokazateljima za 2018. godinu, ukazali su na potporu Vlade koja je konkretnim mjerama, proračunskim i izvanproračunskim sredstvima, značajno pomogla kako bi zdravstvene ustanove i njihovi djelatnici mogli odgovoriti sve većim i zahtjevnijim potrebama pacijenata.

Dr. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ukazao je na nepobitne činjenice koje najbolje oslikavaju stanje u zdravstvenim ustanovama danas i nekoliko godina ranije.

Naime, prije četiri godine samo je jedna od spomenutih zdravstvenih ustanova poslovnu godinu završila pozitivno, dok su preostale četiri tekuće poslovanje tada završile u ozbiljnom financijskom minusu.

Naporima svih sudionika u zdravstvu i uz snažnu potporu Vlade iz izvješća koja su danas prezentirana, a odnose se na 2018. godinu vidljivo je kako su četiri zdravstvene ustanove poslovanje završile pozitivno, dok je samo jedna poslovala s gubitkom.

Nakon podnijetih izvješća, Vlada je utvrdila Prijedlog odluke o prihvaćanju Informacije o stanju u zdravstvenim ustanovama, koji će biti upućen u skupštinsku proceduru, ističući kako će i dalje kroz otvoreni dijalog s osnivačima i menadžmentom zdravstvenih ustanova, u skladu s mogućnostima podupirati zdravstveni sustav u ovoj županiji.

U sklopu rasprave o stanju u zdravstvu, ministar Opsenica ukazao je na potrebu bolje zdravstvene skrbi za bolesnike na dijalizi, naglašavajući kako je u ovom trenutku u HNŽ-u na dijaliznom tretmanu ukupno 75 pacijenata.

S ciljem bolje zdravstvene skrbi i pružanja boljih usluga pacijentima za dijalizu, Vlada se obvezala da će u izmjenama proračuna za 2019. godinu osigurati sredstva za nabavu 10 dijaliznih aparata, i to osam za SKB Mostar i dva za Opću bolnicu Konjic.

Vlada je usvojila i Uredbu o postupku prijama u radni odnos u javnom sektoru u HNŽ-u, koja propisuje postupak prijama u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim osobama s javnim ovlastima na području HNŽ-a, grada ili općine, u javnim ustanovama i poduzećima čiji osnivač je Županija, grad, općina, te u gospodarskim društvima u kojima Županija, grad i općina sudjeluje s više od 50 posto ukupnog kapitala.

Primjenom ove Uredbe bit će osnažena transparentnost prijama u radni odnos, a izvrsnost će biti jedan od ključnih elemenata, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Fena