Vještačenje o smrti beba iz Mostara rađeno u Banja Luci

SKB Mostar, upravni odbor, Mostar, SKB Mostar, bebe, bebe, smrt bebe, Mostar, menigitis, Široki Brijeg, SKB Mostar, informaciju iz zadarske Opće bolnice, Ante Kvesić, SKB Mostar, SKB Mostar, glukom , bruceloza, Zaraza brucelozom, Mostar, SKB Mostar

Županijski tužitelj Milan Ristić potvrdio je naša saznanja da su po mišljenju vještaka četiri bebe u Mostaru preminule od klebseille pneumonija, piše Dnevni list.

Po Ristićevim riječima sudsko -medicinsko vještačenje prikupljene medicinske i druge dokumentacije koja se odnosi na smrti novorođenčadi u SKB Mostar obavljeno je u JZU Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske Banja Luka.

"Provedenim vještačenjem utvrđeno je da su svo četvoro umrle djece umrli od posljedica sepse uzrokovane infekcijom bakterije klebsielle pneumonijae", potvrdio je Ristić.

Nadalje dodaje da su vještaci utvrdili kako su bebe umrle zbog bakterije, a da njihova smrt nije posljedica neadekvatnog liječenja, nemara ili nesavjesnosti liječnika koji su ih liječili.

Tužiteljstvo će u narednom razdoblju nastaviti provjeru i utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do smrti novorođenčadi, te će ukoliko se utvrdi postojanje osnova sumnje da su smrti djece posljedica kaznenog djela u odnosu na odgovorne osobe otvoriti istragu, potvrdio je tužitelj.

Dalje informacije nije davao, "a u cilju efikasnosti i očuvanja integriteta istrage, odnosno predistražnih radnji".

Obitelji preminulih beba očekuju istragu, kao i poziv da i oni kažu svoju stranu priče. Do sada ih nitko nije kontaktirao. Ovom prigodom podsjećamo na riječi oca jednog od trojice preminulih bebe.

"Oni su činili sve da moje dijete spase, no nisu učinili ništa da se ono ne zarazi".

Dakle, roditelji nikada nisu dovodili u pitanje jesu li njihova djeca adekvatno liječena, no od prvog dana postavljaju pitanje zašto nije spriječena njihova zaraza, pogotovo ako je ona bila aktualna na odjelu i godinu dana ranije.

Još jednom podsjećamo da su u Mostaru prošloga ljeta preminule čak četiri bebe. Sveukupno zaraženih beba je bilo osam. Od preminule četiri tri su bile muškog, a jedna ženskog spola.

K.Bošnjak/Dnevni list