FOTO  Visoko izaslanstvo Švicarske posjetilo Mostar i obišlo romsko naselje na Bišću Polju

Božo Ćorić, romi

Nakon razgovora s mještanima i obilaska naselja uz Neretvu, u koje će idućeg tjedna u novu zgradu biti useljeno još šest romskih obitelji, Zomaruga je kazala da je impresionirana onime što je vidjela.

- Ovdje postoji partnerstvo državnih institucija, lokalne zajednice i nevladinih organizacija koje su zajedno uspjele napraviti ovakvo naselje za Rome. Međutim, osim stambenog zbrinjavanja, bitno je da se sva djeca školuju, steknu osnovno obrazovanje i poslije se profesionalno kvalificiraju. Posebno je to važno za djevojčice - istaknula je tom prigodom ministrica Zomaruga.

Načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić kazao je da je stambeno zbrinjavanje Roma u Mostaru jedan od najbolje urađenih projekata u cijeloj Bosni i Hercegovini, kojeg je Grad Mostar realizirao s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i švicarskim "Caritasom".

Ćorić je zahvalio predstavnicima švicarskog Caritasa na svemu do sada učinjenom te istaknuo kako uz što se planira izgraditi još šest stanova, ove godine predviđena je gradnja ostava, javne rasvjete i igrališta u naselju kao i završetak asfaltiranja prilaznog puta.