Vijećnici SDA u Gradskom vijeću ucjenama žele ishoditi podjelu Mostara na šest općina

Gradsko vijeće više problema stvara nego što ih rješava, retorika većine političara podsjeća na onu iz 90-ih, a plana za izlazak iz krize još uvijek nema. O situaciji u gradu na Neretvi, izborima, komunalnim problemima, mogućem financijskom kolapsu Večernji list razgovarao je sa Slađanom Bevandom, predsjednikom mostarskog odbora HDZ-a BiH.

 Razgovarao Marko Karačić - Večernji list

 •U kojoj fazi je priča o održavanju lokalnih izbora u Mostaru, kada se oni mogu očekivati?

 Sada je poprilično sigurno kako nije realno očekivati da će se lokalni izbori za grad Mostar održati 7. listopada ove godine, dakle kada i u ostalim jedinicama lokalne samouprave BiH. To je jako loše. Određene političke interesne skupine koje od grada Mostara uporno žele načiniti “grad slučaj“ su postigle svoj cilj te su Mostar izdvojile od ostalih gradova i općina u BiH.

Odgađanjem izbora grad Mostar je doveden u nezavidnu situaciju čije katastrofalne posljedice danas mnogi i ne vide. Nakon prestanka mandata Gradskoga vijeća u ovom sazivu dovodi se u pitanje normalno funkcioniranje grada. Mi smatramo kako ima dovoljno zakonskih elemenata da se izbori u Mostaru ipak održe 7. listopada 2012. godine, barem kada je riječ o nespornim izborima za gradsku listu, odnosno izboru 17 vijećnika koji se apsolutno uklapa u odluku Ustavnoga suda.

 •Nije postignut dogovor oko provedbe odluke Ustavnog suda o promjeni Statuta Mostara? Što je s tim problemom?

 Stajališta političkih stranaka oko provedbe odluke Ustavnoga suda su dijametralno suprotna i teško je bilo za očekivati da se postigne konsenzus. Članovi stručnog tima koje je predložio Klub Hrvata u Gradskom vijeću Mostara izašli su s prijedlogom koji je u cijelosti u okvirima odluke Ustavnoga suda. Taj prijedlog je maksimalno dorađen u smislu da je za sve ono što se provedbom odluke Ustavnoga suda remeti u Statutu Grada Mostara pronađeno odgovarajuće kvalitetno rješenje. Hrvatski prijedlog omogućava normalno funkcioniranje grada Mostara, kao i svih jedinica lokalne samouprave u BiH.

Prijedlozi bošnjačkog i srpskog kluba izlaze izvan okvira odluke Ustavnoga suda na način da bošnjački prijedlog ide u smjeru izrade potpuno novog Statuta i podjele grada na više općina, što je neprihvatljiv povratak na staro, a srpski ide u smjeru nove podjele grada na pet izbornih jedinica što je apsolutno neprovedivo.

 •Stručna skupina je pokušala iznaći rješenje, ali nije uspjela. Je li to bilo samo kupovanje vremena?

 Kada se sve analizira s ove vremenske distance razvidno je da je bošnjačka politika u Mostaru išla u smjeru kupovine vremena, zaustavljanja pozitivnih procesa i napretka, a sve u cilju da Mostar i nadalje bude “grad slučaj“. Mi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH smatramo da bilo kakvo odugovlačenje i guranje problema pod tepih nije dobro za grad Mostar i njegove građane. Politička situacija u gradu Mostaru se mora što prije riješiti na način da Mostar mora biti uređen kao i sve ostale jedinice lokalne samouprave u BiH, kako bi se u budućnosti bavili rješavanjem životnih problema.

 •S obzirom na narušene odnose i stalne sukobe, ima li više uopće smisla održavati sjednice Gradskog vijeća Mostara?

 Gradsko vijeće ima svoj plan rada i on se mora provoditi. Jasno je da smo uvelike ušli u predizbornu kampanju za lokalne izbore, da se Gradsko vijeće i njegova govornica koristi više za promidžbu nego za ozbiljan rad, ali život u Mostaru ne smije stati, odluke se moraju donositi.

 •Postoji li više kapacitet za donošenje odluka i rješenje problema?

 Kako da ne, samo je pitanje postoji li volja...

 •Da, pogrešno sam se izrazio, ima li volje...?

 Ne postoji niti jedan razlog da se ne donesu odluke o početku rada MO Parkinga, ne vidim niti jedan razlog da se na Gradskom vijeću ne usvoje regulacijski planovi koji su dogovoreni, ne vidim niti jedan razlog da se ne riješi niz imovinskih predmeta koji znače život za grad. Vijeće mora raditi kako bi grad mogao funkcionirati.

 •Na posljednjoj sjednici je postavljeno pitanje otplate kuvajtskog kredita.

 Dug je u visini gradskog proračuna, presude dolaze na naplatu.

 Hoće li Mostar bankrotirati?

 Ja se iskreno nadam da neće. Situacija s pravnog stajališta nije nimalo dobra. Građani Mostara ne smiju biti taoci tog kredita i snositi posljedice netransparentnog i neodgovornog trošenja sredstava . Tri bivše gradske općine s bošnjačkom većinom su taj kredit kao miraz unijeli u jedinstveni grad Mostar. Postoje osnovane indicije da su ta značajna sredstva iskorištena u određenoj mjeri i nenamjenski. Prema nekim saznanjima Kuvajt je taj kredit otpisao, a inzistiranje na njegovoj otplati je svojevrsni politički pritisak i sredstvo ucjene.

 •Jesu li točne informacije koje govore kako Bošnjaci i ovo pitanje koriste da bi ucijenili Hrvate?

 Vijećnici SDA javno s govornice Gradskog vijeća poručuju kako su oni spremni vratiti kredit ako se Mostar podijeli na šest općina. I to dostatno govori o tomu kako neki shvaćaju Mostar i na koji način žele rješavati probleme u gradu.

 •Približavaju se izbori. Može li se u Mostaru ponovno očekivati radikalizacija stanja?

 Svaki izbori su “prigoda” da se podignu napetosti. Mi jednostavno ne želimo upasti u tu zamku, a izazovi su svakodnevni. Mislim da su neka ružna vremena iz nas. Mostar se mora razvijati u smjeru modernog europskog grada u kojem će se svi problemi rješavati kroz razgovor i dijalog, u okviru zakona, a ne podizanjem napetosti. U posljednjih pola godine smo imali prigodu nekoliko puta upasti u te zamke, međutim, mislim da smo pokazali zrelost i ozbiljnost. Niti jednim potezom Gradski odbor HDZ-a BiH Mostara nije sudjelovao u kreiranju napetosti, već je naprotiv bio inicijator zajedničkih susreta, poticatelj dijaloga i strukturnih promjena i konstruktivan partner.

 •Iako je jasno kako uskoro neće biti izbora u Mostaru, sprema li se HDZ BiH za lokalne izbore u ovom gradu?

 HDZ BiH je ozbiljna politička stranka, najorganiziranija u gradu Mostaru i naše pripreme su počele odmah nakon prošlogodišnjih unutarstranačkih izbora. Osnovali smo izborni stožer HDZ-a BiH za grad Mostar, kontinuirano radimo na animiranju našega članstva i simpatizera biračkog tijela. Zajedno s timom svojih najbližih suradnika i u suradnji sa Županijskim odborom HDZ-a BiH Hercegovačko – neretvanske županije i središnjicom stranke osmislili smo izbornu strategiju i komunikacijski plan za predstojeće lokalne izbore, jer kako je kazao veliki njemački političar i državnik Konrad Adenauer – Stranka postoji za narod, a ne za sebe. Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar će biti spreman za lokalne izbore.

 •Mostar je posljednjih nekoliko dana na +40 stupnjeva, a u gradu se počinju gomilati hrpe otpada. Ponovno Parkovi ne mogu odvoziti otpad na deponij Uborak, je li se politika i u to pitanje ponovno umiješala?

 To je zasigurno i isključivo politika. Komunalni problemi su gorući problemi u gradu Mostaru. Trenutačno u gradu djeluje pet komunalnih poduzeća koja se bave prikupljanjem, odvozom i deponiranjem otpada. Reorganiziranjem sustava predviđeno je da u budućnosti budu dva komunalna poduzeća, jedno koje će se baviti prikupljanjem i odvozom otpada, a drugo deponiranjem. S političkog stajališta ne postoji nikakva zapreka Gradskog odbora HDZ- a BiH Mostar da se komunalni problemi riješe, dapače mi potičemo njihovo rješavanje, ali na transparentan i zakonit način.

Ujedinjavanje komunalnih poduzeća se ne može rješavati prebijanjem preko koljena i samovoljnim političkim odlukama već za to postoje propisane zakonske procedure koje se moraju poštovati. Nova komunalna poduzeća moraju započeti svoj rad na zdravim, realnim osnovama jer će se u protivnom vrlo brzo dovesti u situaciju u kojoj se danas nalaze neka postojeća. S druge strane, grad Mostar,koji se trenutačno nalazi u iznimno teškoj financijskoj situaciji, ne smije preuzeti na sebe ogromne financijske obveze pojedinih javnih poduzeća, prije svega Komosa. Poštivanjem Zakona o gospodarskim društvima, a ne donošenjem nerazumnih političkih odluka, problem će se riješiti na realnim osnovama.

 •Što je s pričom oko ujedinjenja Parkova i Komosa ?

 Već sam dobrim dijelom odgovorio na vaše pitanje. Politički gledano, Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar je još u prošlom sazivu, prije nekoliko godina, donio odluku o osnutku zajedničkog komunalnog poduzeća, naravno uz poštivanje zakona i zaštitu interesa grada Mostara. Ta odluka vrijedi i danas. Međutim, neprihvatljivo je da se zakonu i zdravom razumu pretpostavi političko nasilje i partikularni interesi skupine pojedinaca.

Mi danas u Mostaru imamo situaciju zdravog Javnog poduzeća “Parkovi“ koje je prošlo katarzu stečaja i ima optimalan broj djelatnika, te je u stopostotnom vlasništvu Grada Mostara. S druge, pak, strane imamo “Komos“ koji je u 49-postotnom vlasništvu privatnih ulagača i ima nesrazmjerni broj djelatnika te višemilijunske dugove. Smatramo da se u zakonskoj proceduri oba poduzeća trebaju dovesti u istu ravan i ujediniti.

 •Gradsko vijeće Mostara je donijelo odluku o gašenju Parkova i Komosa koji bi sada trebali biti Javno poduzeće Komunalno. Što je s tom odlukom? Je li ona uopće provediva?

 Ta odluka je nerealna i neprovediva. Pokušava se metodama političkog pritiska i nasilja, nepoštivanjem zakona, riješiti jedan gospodarski problem. Zakoni su jasni, zna se kako se poduzeća mogu ujediniti, a jedna od tih metoda svakako nije politički pritisak i preglasavanje u Gradskom vijeću. Takva praksa sigurno neće uroditi plodom.