FOTO  Vedran Vidak i Goran Jović sutra donose tajnovit duh afričkih plemena

Aluminij sutra u Mostar dovodi zorno predočenje života afričkih plemena, dah onoga tajnovitog, odveć dalekog za većinu nas. U 18 sati, u izložbenomu prostoru Kluba Aluminij, otvorit ćemo izložbu šezdesetak vrhunskih svjetlopisa dvojice Imoćana koji su, tijekom prosinca prošle i siječnja ove godine, doživjeli i ovjekovječili jedinstven način života pripadnika etiopskih plemena Mursi, Karo, Dassanech i Hamar. Na poseban način oduševljeni upravo potonjima, humanitarnu izložbu nazivlja Duh rijeke Omo postavljaju u Klubu Aluminij, u suorganizaciji Aluminija i PicArt Servisa, kao glavnoga pokrovitelja, uza medijsko pokroviteljstvo Radija dobre vibracije, nakon kojega će njihovi uratci proputovati Split, Zagreb i rodni im Imotski.

Prikupljena sredstva od prodaje svjetlopisa uložit će u povratak plemenu Hamar i kupovinu stada koza obitelji Alga koja ih je ugostila, a kojoj upravo taj dar ima veće značenje od bilo kakova znaka pažnje koji bi možda bio vrjedniji u očima žitelja razvijenih zemalja.

Vedran Vidak (www.vedran-vidak.com) javnosti je već dobro poznat po svjetlopisima divljih livanjskih konja, koji su objavljivani u poznatim časopisima diljem svijeta, dok je Goran Jović (www.goran-jovic.com) već imao iskustva na zanimljivim putovanjima, boraveći s domorodcima na rijeci Amazoni u Brazilu, s pripadnicima plemena Massai u Tanzaniji, ali i sa skitnicama Bronxa u New Yorku, žiteljima sirotinjskih četvrti Rio de Janeira u Brazilu...

Etiopskoj rijeci Omo gravitira više od četrdeset različnih etničkih skupina, a već u prvomu susretu s pripadnicima ratničkoga plemena Mursi, koji su svoja koplja zamijenili čuvenim strojnicama AK-47, Vedran i Goran osvjedočili su posjedovanje jako dobrih pregovaračkih sposobnosti. Uvelike olakšani nakon dugotrajna cjenkanja s pomalo ratobornim Mursima, upoznali su i, prirodi odane, pripadnike plemena Karo, da bi se izdubljenim stablom prevezli do rasplesanoga plemena Dassanech i doživljenja neponovljivo oslikanih tijela pripadnika plemena Hamar.

Ova nesvakidanja izložba ostaje otvorenom do 28. ožujka 2013. godine, moguće ju je razgledati svakim djelatnim danom, u razdoblju od 7 do 20 sati, kada je posjetiteljima na raspolaganju i stručno osoblje Galerije Aluminij, koje će s umjetnicima povezati sve one pojedince koji se budu zanimali za kupnju izloženih uradaka. Ulazak je, kao i uvijek, slobodan.