U Mostaru između 700 i 1.000 patoloških kockara

kocka, dugovi, kocka, dugovi, ovisnost, ispovijest, kockanje, kamatari, ovisnost, ispovjest, Međugorje, Milosrdni Otac, kockar, kockanje, kockarnice, kladionice, Mostar, kocka, ovisnost, kocka, kockanje, ovisnosost, kockar, kockarnica, kladionice, kladioničar, kockar, kockarnice, kockarnica, ovisnost, ovisnost, liječenje ovisnosti , ovisnost o klađenju, ovisnosti o kocki, kladionice, kockanje, Vijeće mladih Grada Mostara, kockanje, ovisnosti o kocki, tribina, kockanje, maloljetnici, rs
Dnevni avaz piše kako su među njima evidentirani i bivši ugledni liječnici, inženjeri, ali i dječaci od samo 15 godina.

Psiholog Marko Romić, jedan od voditelja Kluba u kojem se trenutno ''odvikava'' l7 ovisnika, kaže da su mu roditelji dovodili dječaka od 16 godina koji se može svrstati u patološke ovisnike s obzirom na to da je prokockao obiteljski novac i zlato te je zbog toga počinio i neke krađe.

- Bila je tu i 70-godišnja žena koja je cijelu godinu prokockavala mirovinu. Tu su i mladići od 20 godina, ali i 50-godišnjaci - rekao je Romić za Dnevni avaz.

Mostarski ovisnici, ističe, najviše kockaju na ruletu, poker-aparatima, kladionicama i intenet kladionicama. Sve su njihove priče, dodaje Romić, teške, ali i slične.

- Većinom su počeli kockanjem na bezazlen način, tj. u srednjoj školi, kada su na kocku trošili marku koju bi im roditelji davali za sendvič. Kasnije je to postajale ozbiljnije pa su neki ostali bez obitelji, kuće, imovine i posla, a svi odreda izgubili su društveni ugled i status - ističe Romić.

Upozorava da su procjene o ovolikom broju kockara u Mostaru alarmantne te da bi društvo i država hitno trebali reagirati kako bi se tome stalo ukraj. U izradi je federalni zakon o igrama na sreću, ali, nažalost, on se uglavnom bavi zaštitom države i vlasnika kladionica, a ne pojedinca i obitelji, koji su prvi stradalnici.

- Država bi morala prepoznati pokušaje kakav je naš te pomoći kako bismo osposobili i educirali što više osoblja. Nasreću, imamo dobru suradnju s ljudima iz Hrvatske koji su vodeći stručnjaci u regiji u ovoj oblasti - kaže Romić.

Dnevni avaz