Usprkos silnim subvencijama, letovi propali

zračna luka mostar
Podaci su to specijaliziranog portala EX-YU Aviation News, prema kojem su od siječnja do lipnja ove godine ostvarili pad i do čak 39,6 posto.

Obe zračne luke, u odnosu na Tuzlu, koja je po značaju odmah iza Zračne luke Sarajevo, održavaju se u životu, praktično, iz budžeta.

Vlada Republike Srpske velikodušno je pomagala Banjalučku zračnu luku, ali su brojni letovi otkazani zbog nerentabilnosti, a žive su samo linije prema Beogradu i Bruxellesu.

Slična je situacija i sa Mostarskim, u koji su financijske injekcije ubrizgavali Grad Mostar, Hercegovačko-neretvanska županija, ali i Vlada Federacije BiH.

Sve to nije bilo dovoljno da se i preko zime zadrže, naprimjer, linije prema Njemačkoj, koje je iz Mostara održavala niskotarifna kompanija "Eurowings". Ova zračna luka izgubila je bitku s talijanskim tržištem, što, uz činjenicu da samo Međugorje godišnje posjeti milijun hodočasnika, zvuči nevjerojatno.

Jedina linija koja je ostala je ona prema Zagrebu, koja ima punjenje od 15 ili 20 putnika od ukupno 76!

Kad se izrađivala Strategija razvoja Mostara do 2026. pod okriljem Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), tada je, kaže nam ekonomski analitičar Vjekoslav Domljan, naznačeno da se Mostarska zračna luka treba dati pod koncesiju i da je to rješenje.

- Dakle, umjesto da dobiva subvencije, treba da kroz poreze puni budžet, a ne da ga prazni. Pa, Zračna luka Mostar nije u stanju da dostigne rekord iz socijalizma 1991., kad je imala 82.000 putnika - kaže Domljan.

Podvlači kako bi se trebala koristiti iskustva iz Tuzle, koja je uspjela da u posljednjih nekoliko godina od 4.000 putnika dosegne broj od više od 400.000, fokusiravši se na niskotarifne letove.

Mladen Tabak, dugogodišnji dispečer prometa na Zračnoj luci Mostar, ističe da je na djelu potpuna degradacija svih međunarodnih standarda.

- Trebamo se baviti uzrokom, a ne posljedicama. Za ovakvo stanje odgovorni su predsjednik Skupštine, Nadzorni odbor i stranačka kadrovska infrastruktura. Dakle, sve je ovdje bazirano na poslušnosti, a ne na stručnosti - kaže Tabak.