Upriličena komemoracija povodom smrti profesora Smiljka Šagolja

Smiljko Šagolj, komemoracija, Mostar
Obitelji pokojnog Smiljka i svim prisutnima, prigodnim riječima obratili su se; asistent pokojnog profesora Franjo Takač, zatim ispred studenata se obratila Silvija Alilović te ispred Filozofskog fakulteta sam dekan prof. dr. Zoran Tomić.

Omiljeni profesor

U svom domu u Splitu u 67. Godini života preminuo je profesor Smiljko Šagolj.

Uvijek raspoložen i veseo, željan prenijeti znanje - takvog će ga se sjećati studenti Sveučilišta u Mostaru na Filozofskom fakultetu, na Odjelu novinarstva, na kojem je predavao predmete - Televizija i Mediji u procesu globalizacije, a na politologiji Uvod u političke teorije. Predavao je i više izbornih predmeta na kroatistici.

Prema anketi provedenoj među studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u ljetnom semestru 2012. godine, kao omiljenog profesora studenti su navodili dr. sc. Smiljka Šagolja na što je profesor kratko kazao kako mu puno znači to što ga studenti vole.

Diplomirao je dvopredmetni studij filozofije i psihologije 1968.u Sarajevu, za nepune tri godine i tada je i službeno proglašen za najmlađeg profesora u Jugoslaviji. Po posebnom odobrenju rektora, diplomski ispit položio je puno prije roka s ocjenom deset (10). Radio je kratko kao profesor u prestižnoj sarajevskoj gimnaziji. Zaposlio se potom na Televiziji Sarajevo gdje je radio kao novinar, a potom i obnašao i brojne dužnosti - od urednika dnevnika do glavnog i odgovornog urednika informativno-dokumentarnog programa.

Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada: za najbolje vođenje dnevnika u Jugoslaviji, zatim za dokumentarne reportaže. Nositelj je zlatne značke za najveća programska ostvarenja TV Sarajevo. Krajem 1989.g. počeo je raditi za Televiziju Zagreb. Radio je na HTV u Studiju u Splitu kao redaktor i izvješćivao za hrvatske radiopostaje u Americi i Australiji.

Autor je četiri knjige koje su i udžbenici i obvezna literatura na predmetu Televizija i na Odjelu politologije. Autor je i mnogih stručnih i znanstvenih radova o temi: elektronički mediji i procesi globalizacije. Završio je i poslijediplomski studij na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i magistrirao upravo o temi: Lokalne TV i procesi globalizacije. Na istom fakultetu je doktorirao o temi: „Novinstvo i nastanak nacija". Izabran je za docenta.

Pogled.ba