Upoznavanje budućih elektrotehničara iz Dubrovnika s radom mostarskoga Aluminija

Aluminij Mostar, aluminij
... je danas u stručnomu posjetu Aluminiju d.d. Mostar, u pratnji njihova profesora Ante Konjuha. Terensku su nastavi izveli u sklopu predmeta Osnove elektrotehnike i Mjerenja u elektrotehnici, unutar kojih obrađuju energetske sustave, nadgledanje sustava, traženje pogrješaka, kao i mjerne metode.

- Aluminij smo odabrali kako bi naši učenici doživjeli važno iskustvo susreta s radom elektroenergetskoga sustava jedne velike tvornice, problemima s kojima se djelatnici takova postrojenja susreću i načinima na koje ih rješavaju - kazao nam je Kunjih, zahvalan Aluminiju na iskazanoj susretljivosti.

Posjet je otpočeo posjetom Upravnoj zgradi Društva i upoznavanjem učenika s općim podacima o tvornici, njezinim cjelinama, značaju, povijesti, današnjim poteškoćama i uopće načinu djelovanja. Uslijedio je stručni dio, odnosno obilazak pogona Visokoga napona, u kojemu je domaćinom bio dr. Ante Rezić, direktor EISU-a (Energetika, Informatika i Sustavi upravljanja) Aluminija. Nakon iscrpnoga i, nadasve, zanimljivoga predavanja, s mnoštvom i životnih i stručnih poruka, dr. Rezić je strpljivo odgovarao na upite, a učenici su, prošavši cjelokupnim tvorničkim krugom, svojevrstan izlet završili šetnjom Aluminijevim vrtovima, gdje su se upoznali s ekološkim aspektom djelovanja mostarske tvornice.