Ukinuta presuda protiv mostarskih liječnika osuđenih za smrt bebe

liječnici, ginekolozi, presuda, suđenje mostarskim liječnicima, ana šego

Ane Šego iz Međugorja u veljači 2011., doznaje Dnevni list. Županijski sud uvažio je žalbe odvjetnika Nenada Repca koji je branio Kneževića, Ivana Brekala koji je branio Ivana Bušića i Bojana Krešića, branitelja Ane Bošković, i vratio slučaj na ponovno suđenje u Općinski sud u Mostaru.
Na Županijskom sudu u Mostaru 8. prosinca je održana sjednica Sudskog vijeća na kojoj su razmatrane žalbe županijskog Tužiteljstva i odvjetnika zbog presude Općinskog suda u Mostaru u veljači ove godine i donesena je ovakva odluka, a na osnovi čega je drugostupanjski sud donio ovakvu odluku, još je nepoznato.

Kazne

Ginekolog Darko Knežević na Općinskom sudu Mostar osuđen je na kaznu od osam mjeseci zatvora koja se neće izvršiti ako u iduće tri godine ne izvrši neko kazneno djelo. Ginekolog Ivan Bušić osuđen je na šest mjeseci i uvjet da u iduće dvije godine ne počini kazneno djelo te mlada liječnica Ana Bošković na zatvorsku kaznu od četiri mjeseca koja se neće izvršiti ako u idućih godinu i šest mjeseci ne počini novo kazneno djelo.
U obrazloženju presude sudac Dominik Krasić kazao je kako je troje liječnika krivo jer je dokazano da su primijenili neprikladan način liječenja zbog čega je došlo do smrti čeda u utrobi majke. Sudac Krasić kazao je kako su navodi iz optužnice dokazani navodima vještaka, kao i kroz više svjedočenja.

Detalji presude

Ani Šego trudnoću je privatno vodio dr. Knežević, dok je kobnog dana dežurni u rađaonici bio dr. Bušić, a dežurna na Odjelu patologije gdje leže trudnice bila je dr. Bošković. Sudac je kazao kako je utvrđeno da je Anu Šego u bolnici u 14.20 sati ostavio dr. Bušić zbog sumnjivog nalaza te da je taj nalaz bio sumnjiv i u 19.30 kada je pokazivao da je porod počeo, a gledali su ga i Bušić i Bošković. Dr. Bušić oko 22. 30 Anu Šego uputio je u rađaonicu da bi oko 22 sata uslijedio poziv dr. Kneževića koji, koristeći se okolnostima da je ženi privatno vodio trudnoću, kao i autoritetom, jer je bio zamjenik šefa odjela, daje određene instrukcije.
U optužnici je stajalo kako je dr. Knežević nazvao odjel i rekao sestri "da je taj CTG takav mjesec dana i da Šego vrate iz rađaonice te ako dr. Bušić dirne tu ženu, svi će na disciplinsku, a da, ako se žena aktivira, porod dovrši dr. Ana Bošković". Međutim, ovaj dio sud nije prihvatio.

Sudac Krasić u obrazloženju presude dalje je naveo kako je Ana Šego vraćena iz rađaonice oko 22. 30 u sobu na patologiju trudnoće, a dežurni liječnici naložili su da se CTG ponovno uradi u 5, odnosno u 6 sati ujutro. Kada je urađen u 5 ujutro, više nije bilo otkucaja srca bebe. "Budući da se nije pratio CTG i da nije urađen porođaj, u 5 ujutro je utvrđena smrt čeda u uterusu majke", rekao je sudac. U sudnici se ranije moglo čuti i kako je Ani Šego termin bio zakazan dva dana kasnije.
"Na temelju svih izvedenih dokaza Sud je zaključio da su optuženi počinili kazneno djelo nesavjesnog liječenja zato što su kao doktori medicine obavljajući svoju aktivnost primijenili neprikladan način liječenja i time prouzročili pogoršanje zdravstvenog stanja neke osobe", kazao je sudac Krasić.

Na izricanju prvostupanjske presude u veljači ove godine dr. Knežević nije se pojavio, a dr. Bošković odmah je napustila sudnicu. Dr. Bušić novinarima je kazao kako se ne osjeća krivim ni odgovornim za tragični slučaj koji se dogodio točno prije tri godine. "Da se mene slušalo, žena bi bila porođena za sat vremena", kazao je Bušić.
Troje liječnika nesmetano obavlja svoj posao u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Dnevni list