Ugledni mostarski kirurg zašio pacijentu škare u utrobi

kirurg
Ovaj slučaj dogodio se prije nekih godinu dana, no unatoč brojnim ranijim upitima Dnevnog lista Uprava mostarske bolnice sve do jučer nije dala konkretan odgovor.

"Prema našim saznanjima u tijeku je sudski postupak koji je pokrenuo pacijent A. P. Za vrijeme trajanja istog nismo u mogućnosti komentirati niti davati izjave vezane uz navedeni predmet, odgovor je koji je Dnevni list jučer dobio iz SKB-a.

Nova operacija
Operaciju je prema saznanjima izveo jedan od najuglednijih mostarskih kirurga, no potvrdu o imenu novinari Dnevnog lista ni od jedne ‘strane' uključene u spor. Ono što je poznato jest da se pogreška doista dogodila, te da je pacijent nakon operacije trpio velike bolove, zbog čega oporavak nije išao predviđenim tokom. Naprotiv, njegovo zdravstveno stanje bilo je sve teže i teže kako je vrijeme odmicalo.

Sreća u nesreći je da je prilikom jednog pregleda otkriveno kako mu se u utrobi nalazi kirurški instrument, koji je tim koji ga je operirao zašio u tijelu. S obzirom na ozbiljnost stanja u kojem se u tom trenutku nalazio pacijent, žurno je ponovno operiran, te je oporavak trajao nekoliko mjeseci zbog čega je oštećeni trpio dodatnu fizičku i psihičku bol.

Nakon toga, slučaj se navodno nastojao prikriti, odnosno obostranim dogovorom izbjeći sudski proces. No, po navodima iz SKB-a Mostar, slučaj je ipak završio na sudu, koji će tek razjasniti sve činjenice vezane uz ovu bizarnu pogrešku, piše Dnevni list.

Sudski epilog

Iz mostarske bolnice nisu dali odgovor koji je liječnik odgovoran za pogrešku, te je li odgovorni liječnik u tom slučaju snosio neke sankcije. Također, od Uprave bolnice na čelu s Antom Kvesićem novinari Dnevnog lista ostali su uskraćeni za odgovor na pitanje "je li Uprava naredila ili već provela neku istragu o ovom slučaju, te kakvi su rezultati polučeni".

Ono što se u liječničkim kuloarima moglo čuti, po pisanju spomenutog lista jest to da pacijent nije bio zdravstveno osiguran, no od Uprave novinari nisu dobili odgovor na pitanje "je li istina da pacijent nije imao zdravstvenu knjižicu pa je s bolnicom postigao dogovor da neće podnijeti tužbu ukoliko za drugu operaciju ne bude snosio troškove. Ako je istina, je li uobičajena praksa da se u takvim situacijama pregovara ili dogovara s pacijentom".

Između ostalog, novinari su kako piše Dnevni list ostali uskraćeni i za odgovor na pitanje "je li uobičajeno da se u liječničkoj praksi, s obzirom na vrlo tešku i zahtjevnu djelatnost, događaju slične pogreške, te je li se takva pogreška prvi put dogodila u mostarskoj bolnici?"...

Odgovori na navedena pitanja morat će sačekati sudski epilog.

Ginekolozi proglašeni krivima za smrt nerođene bebe

Pogreške liječnika nisu neuobičajene u svijetu medicine. One se zbog ljudskog faktora događaju kao i u drugim branšama, no liječnici, ipak, moraju biti dodatno oprezni s obzirom da su u pitanju ljudski životi. Posljednji slučaj zabilježen u mostarskom SKB-u je presuda protiv ginekologa koji su skrivili smrt nerođene bebe.

Naime, Općinski sud u Mostaru nedavno je nepravosnažnom presudom proglasio krivima mostarske ginekologe Darka Kneževića, Ivana Bušića i Anu Bošković za nesavjesno liječenje i pogrešno postupanje prema trudnici A. Š. iz Međugorja, zbog čega su ugrozili njezin život, a nerođena beba je umrla. Kneževiću je izrečena uvjetna zatvorska kazna od osam mjeseci, Bušiću od šest, a Bošković od četiri mjeseca.

Ove kazne neće se izvršiti ako nakon donošenja pravosnažne presude u roku od godinu i pol do tri godine ne počine novo kazneno djelo. Nije poznato jesu li navedeni liječnici snosili ikakve sankcije u SKB-u Mostar. I dalje su u normalnom radnom odnosu s navedenom bolnicom.