Udruga "Zavjet" povodom 'inat' spomenika na Bulevaru u gradu Mostaru: " Kenjac krep'o inateći se !"

A niste !

Naravno, obraćamo se vama, koji ovog kišnog 14. travnja (mada smo uvjereni da bi inicijatorima više odgovaralo da je '14. februar') na zapadnoj straniBulevara staviste spomenik neznanom junaku .

Moramo vam reći , prvi ste, jer kroz povijest nikada nitko nije stavljao spomenike tamo gdje nije niti bio!

Ali neka, po onoj staroj "krv nije voda!"

Teško je biti ideolog nečeg novog, a da te negdje u podsvijesti ne žuljaju korijeni.

Kako god se danas Bogu molili, suglasni smo da je jedan. Njemu, a i nama je to dosta, ali jako smo sretni što se niste odrekli svetog Ante i njegovog LJILJANA!
Spomenik "ljiljan" je na pravom mjestu, samo ne valja što je posvećen "neznanom junaku".

Gospodo ideolozi, spomenici nisu Domovnice i Putovnice (hrvatske) da se mogu staviti u kufer i vaditi po potrebi !

Gospodo nacionalistički huškači, spomenici su kao sto riječ kaže, spomen na žrtvu, na stradalnike, podsjetnici na nesreću koja je baš tu nekog zadesila!

Takav spomenik na Bulevaru smo mi, pripadnici HVO-a i udruge „Zavjet", podigli svojim suborcima, u želji da im najmiliji imaju gdje zapaliti svijeću, u želji da opominje, da više nikada i nigdje Bulevari ne budu mjesta razdvajanja , ratova i stradanja!

Ali ...,
U Hercegovini kažu :" Kenjac krep'o inateći se !"

Gospodo, kolege, borci, suborci, ne dajte da vas kukavice, nosioci mržnje i loše ideologije vraćaju u prošlost. Ne dopustite ideologiji koja vas- nas izvodi iz braniteljskih prava, da vas-nas vrati u ratnu uniformu!
To bi tek tragedija bila!!!

Ili ..., dvadeset godina je od kada smo ustali u obranu našeg grada! Obucimo svoje prve uniforme i obiđimo sva mjesta stradanja, sva groblja i sve hareme, poklonimo se još jednom svima onima koji su tih svetih dana dali svoje živote, neka još jednom vide da smo tu, da im žrtva nije uzaludna.

Možemo svijeće upaliti i u krugu "RO Đuro Salaj", "RO Hepok", "RO Soko", ni njih više nema!

Da, drage kolege borci i suborci, jedini problem nam može biti, tko će govore održati !?.
Nitko .., a niti treba, ako ste, ako smo, spremni i hrabri doći i suočiti se sa istinom, i šutnja ce biti dovoljna, a ideolozi ...,

Domovnicu u tašnu, putovnicu u džep (uskoro ćemo vas izvijestiti tko od Zemunskog, pardon Mostarskog, klana ih ima), oni manje važni do Makarske, Splita , a oni "veliki" u Zagreb, samo ovaj put neće pitati :"Tko zavadi !!!"

Ne daj Boze da pričaju o pomirenju, niti pomirenje u okrilju njihove ideologije nam ne bi 'izdobrilo'.

Samo neka ne pričaju, mi ćemo, to nam je obveza, mi imamo moralnu odgovornost prema stradalim, prema njihovoj, ali i našoj djeci reći istinu o ratu .

Istinu koja će nam svima omogućiti da budemo svoji na svome, istinu koja će jednom za navijek reći "čije je što, i do kud je čije", istinu koja će trajno umiroviti sve revizije branitelja i ušutkati one koji nemaju nikakvih moralnih prava pričati o stradalnicima i braniteljima.

Eto, to je ono što moramo-morate napraviti gospodo branitelji-borci, a to možemo samo ako pređemo "Bulevar", ali mi-vi, a ne spomenici!

Poštujući sve ono što nama katolicima predstavlja sveti Ante, i sve ono što simbolizira njegov "ljiljan" , ne pada nam na pamet skrnaviti i vrijeđati spomenik. Vjerujemo u Boga i vas, koji niste izgubili dostojanstvo i poštenje, niti prema stradalim, a niti prema sebi, i da će te spomenik staviti negdje gdje će značiti puno više od "inata", i gdje će kao takav biti ukras našeg grada.

Ovo shvatite kao poziv na zajedničku proslavu "Lipanjskih zora", i svakako dođite u ratnim uniformama, možda bude netko Helezov sa kamerom, jer jedino revizija traje do zadnjeg borca.


PREDSJEDNIK
Franjo Cvitković