Učestale pljačke stanova i obiteljskih kuća u Mostaru, porast provala usred dana

 Pljačkaši ne biraju žrtve, a primjetan je porast i provala u obiteljske domove usred dana, dok je većina sugrađana na poslu i dok su im djeca u školi, piše Dnevni list.

Prema statističkim podacima kojima MUP raspolaže, u razdoblju od siječnja do rujna ove godine u Mostaru je zabilježeno 38 provala u kuće i stanove. Prema podacima MUP-a 24,30 posto slučajeva spomenutih pljački je riješeno, odnosno pronađeni su počinitelji. Iz MUP-a navode kako je u odnosu na prošlu godinu broj provala u stanove i obiteljske kuće smanjen za 39,70 posto.

- Počinitelji su uglavnom punoljetne osobe, a u 2009. godini evidentirane su i 4 maloljetne osobe koje su izvršili kazneno djelo provale u obiteljski dom, kazali su u MUP-u.

Nije više dovoljno samo zaključati vrata i u stanu ostaviti upaljeno svjetlo ili podignuti roletu kako bi se zavaralo provalnike - treba obratiti pozornost i na, inače, “nebitne detalje”. Već je i nagomilana pošta u sandučiću prvi znak odsutnosti stanara i najbolja “pozivnica” kradljivcima. Iskusni lopovi primijetit će da je dva-tri dana stanje isto i neće im biti teško zaključiti da u stanu ili kući nema nikoga. Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa tako danima znaju obilaziti ciljani stan ili kuću, i na taj način “pogoditi” ono vrijeme kad se vlasnici ne nalaze u stanu ili kući. Nerijetko su vlasnici stanova znali nalaziti sitna obilježja kraj ulaznih vrata kojima je provalnik bilježio vrijeme u kojem je vremenskom razdoblju stan prazan.

U policiji napominju građanima da izbjegavaju ostavljanje ključeva ispod saksija, gdje provalnici redovito pogledavaju kako bi sebi olakšali posao. Također se građani upozoravaju da ni u kojem slučaju ne ostavljaju u domovima vrijednosti kao što su novac i nakit, nego da ih pohrane na sigurno mjesto, najbolje u sefove građana koji su za pristupačnu cijenu dostupni u gotovo svim bankama. Prozore ne bi trebalo ostavljati “na kipu”, naročito ne u kućama prizemnicama ili prizemljima te nižim katovima stambenih zgrada. Preporuka je policije da, odlazite li na put, ne zaboravite pregledati prozore ili balkonska vrata. Naime, na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori i velike staklene površine na vratima, što znači da dodatna zaštita ili alarmi ne bi trebali biti na odmet. Novac i dragocjenosti nipošto se ne smiju držati u posudama na kuhinjskim policama, “pod jastukom”, među rubljem ili na drugim sličnim mjestima - lopovi znaju gdje treba tražiti.

(Dnevni list)