U ugodnomu ozračju Salona 2 Galerije Aluminij otvorena izložba crteža Maje Rubinić

Izložba, aluminij izložba, Maja Rubinić
... je sinoć posjetiteljima izložbeni prostor Salona 2 Galerije Aluminij. Njezin ciklus Žurim, nemam ti kad javnosti je predočen u suorganizaciji Galerije Aluminij i Udruge građana Krug iz Mostara te su postav, zajedno s autoricom, otvorili predsjednik Kruga Ivan Vukoja i rukovoditelj Galerije Darko Juka.

- Premda je ovo moja četvrta samostalna izložba, prvi puta osjećam kako je to auto analiza, u smislu traženja vlastite nutrine koju svaki umjetnik pokušava osvijestiti u sazrijevanju. Naziv ciklusa moguće je tumačiti s više strana, pri tom mislim i na ironiju i na auto ironiju, jer nemam nakanu glumiti i govoriti kako me zaobišla jedna ljudska mana u tomu smislu. Opus je i u tehničkim okolnostima, uvjetima i izgledom upotpunio tu priču koju nosi naziv. Nije rađen u klasičnomu mediju onoga što se kod nas valorizira kao respektabilna težina, kao što je ulje na platnu. Ovo su kombinirane tehnike na papiru, koje su upravo zbog žurbe, jer nemam kad, upotpunile cijelu priču - kazala je Rubinić, pozvavši posjetitelje na izravnu komunikaciju s njom, kao i s ocjenjivačima njezinih radova.

Povjesničarka umjetnosti Danijela Ucović u katalogu izložbe zapisuje kako je cjelokupan autoričin umjetnički opus iznjedren iz njezina dubokoga unutarnjeg i osobnog svijeta, s tim da je ovaj ciklus crteža prožet autobiografskim aspektom i više nego inače.

- Na djelima je dosljedno provedena nepredvidiva i nedefinirana perspektiva koja odbacuje odnosno negira prostornu dubinu. Objekti i oblici položeni su bez reda i pravila, kao da je netko prešao rukom po prostoru te položio i izglačao predmete i ljude. Oni su, također, izvitopereni, produljeni, hipertrofirani, stanjeni i razvučeni, ali ipak oživotvoreni u svojim asimetričnostima. Sve geometrijske i oblikovne neravnoteže odraz su pojačanoga senzibiliteta za disharmoniju, devijantnosti, nepravilnosti i nepravdu, čijim se trasama kreće suvremeni svijet - piše Ucović.

Vukoja je, pak, naglasio kako je ponosan što je s Krugom i Galerijom Aluminij rastao niz mladih likovnih umjetnika od kojih svaki već sada ima prepoznatljivu autorsku poetiku i svoj likovni rukopis.

- Nadam se kako će ta imena postajati sve značajnijima na kulturnoj sceni. U hercegovačkomu likovnom krugu imamo nekoliko umjetnica koje se mogu svrstati u kategoriju dječje poetike i Maja svakako pripada tomu krugu, s tim da je ona naglašeno narativna - dometnuo je Vukoja.

Inače, Maja je Rubinić rođena 1982. godine u Mostaru. Srednju školu likovnih umjetnosti u rodnomu gradu završava u klasi prof. Krešimira Ledića, a na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru slikarstvo diplomira 2006. godine, u klasi prof. A.B. Švaljeka. Dosad je izlagala na više skupnih te na tri samostalne izložbe u zemlji i u tuđinstvu. Višestruko je nagrađivana, sudionicom je brojnih likovnih zbivanja, članicom likovnih skupina i društava, te suosnivačicom galerije Virus u Mostaru, u kojoj je organizirano mnoštvo samostalnih i skupnih izložbi mladih akademskih umjetnika. Radovi su joj uvršteni u nekoliko monografija o Mostaru i o Hercegovini, a osim umjetničkim, bavi se i grafičko-dizajnerskim radom, u suradnji s akademskim grafičarom Zoranom Zelenikom.

Postav ostaje dostupnim za besplatno razgledanje dva tjedna od nadnevka otvorenja, svakim djelatnim danom, u razdoblju od 7 do 20, te subotom od 8 do 14 sati. Ulazak je tradicionalno besplatan.

aluminij.ba