U rujnu će prvi talijanski hodočasnici sletjeti u Mostar

Naime, uspostava zračne linije Pescara - Mostar ponovno je aktualizirana te se očekuje kako će do početka rujna ova čarter linija postati redovita. Predstavnici Pescare, Gradske uprave Mostara, BH Airlinesa, Zračne luke Mostar te turističke agencije Fortuna Tours već su održali niz sastanaka, od kojih je posljednji bio ovih dana u Sarajevu, kako bi realizirali ovu ideju i dogovorili sve detalje vezane uz ovu čarter liniju.

Povezivanje gradova

Od sudionika posljednjeg sastanka doznajemo kako postoji dobra volja kod svih čimbenika da se ova ideja realizira i da se uspostavi zračna linija između dvaju gradova. Dogovori su privedeni kraju, a sada se očekuje prijedlog ugovora koji treba ponuditi tour-operater. Također treba pronaći zrakoplov koji će biti zadužen za ove linije. Jedan od partnera u ovom projektu je i tvrtka BH Airlines koja je nedavno promijenila menadžment te se sada čeka očitovanje nove uprave o ovom pitanju. Valja naglasiti kako je Grad Mostar već odobrio sredstva u iznosu od trideset tisuća eura, a država Italija, odnosno regija Abruzzo, izdvojila je sedamdeset tisuća eura kako bi se ovaj projekt realizirao. Želja inicijatora je da let krene što prije, ali ne "na slijepo", odnosno da se sve radi planski. U početku će biti kupljeno četiri do šest čarter letova koje će kasnije tour-operater prodavati i taj novac vraćati državi, kako bi se mogli financirati sljedeći letovi. Na ovaj način će se tvrde inicijatori projekta novac poreznih obveznika investirati na jedan inteligentan način.

Religiozni turizam

Ideja za uspostavu ove linije iskazana je prošle godine kada je veliku volju u nastojanju da se uspostavi ova zrakoplovna linija izrazio sam gradonačelnik Pescare prilikom svog posjeta Mostaru, kada je kazao, između ostalog, kako bi ona doprinijela daljnjem poboljšanju i, prije svega, jačanju vjerskoga turizma. S obzirom na to da velik broj Talijana dolazi u Međugorje, želja je da se dio tih putnika preko Pescare dovede u Mostar, a zatim u Međugorje. Prostor bi bio ostavljen i za biznismene.

izvor: vecernji.ba