U POLOGU ĆE SE POSTAVITI TENK Spomenik zaustavljanju tenkova JNA uskoro bi mogao biti završen

obljetnica polog, Polog, tenkovi, HVO, Polog, obljetnica polog, tenkovi, Polog, obljetnica polog, tenkovi, Polog, obljetnica polog
Iako je službeno otvoren, nikada nije ugledao svoje pravo svijetlo. U tijeku su radovi na postavljanju kamena i taj dio procesa uskoro bi trebao biti završen. Prema našim saznanjima spomenik bi u potpunosti trebao biti završen do sljedeće obljetnice zaustavljanja tenkova.

Prema neslužbenim informacijama, u sklopu spomenika postavit će se tenk koji će s ostatkom uređenog dijela predstavljati 7. svibnja, Dan kada je narod Hercegovine rekao "Nema prolaza"!

Tada su zaustavili prepriječenim kamionima na dužini od nekoliko kilometara i nenaoružanim ljudstvom tenkovsku kolonu Jugoslavenske Narodne Armije u mjestu Polog, koje se nalazi između Mostara i Širokoga Brijega. Za hrvatski narod bila je to prekretnica koja je pokazala da se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.

Širokobriježani su tada spriječili u Pologu blokadom ceste kolonu od preko 100 tenkova i oklopnih vozila koja je krenula iz mostarske vojarne upućena zauzeti položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.

JNA je tada tvrdila da se radi o "redovnoj vojnoj vježbi i manevru", no Hrvati ovoga kraja su shvatili da je postrojba bila pripravna za oružanu borbu. Zahtjev hrvatskih prosvjednika bio je povratak u vojarnu iz koje su došli.

Pregovore sa zapovjednikom mostarskoga garnizona JNA pukovnikom Milojkom Pantelićem započeli su tada predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, širokobriješki gvardijan fra Mladen i Jure Skoko.

Prosvjednicima na barikadi s vremenom se solidariziralo i pridruživalo sve više Hrvata iz Mostara, Gruda, Posušja, Ljubuškoga, Imotskoga... Lokalnim čelnicima i fratrima je uspjelo održati disciplinu među prosvjednicima. Vojno zapovjedništvo iz Beograda u više navrata je naredilo prolazak kolone.

Trećega dana na barikadi u Pologu našlo se političko vodstvo BiH (bez srpskih predstavnika). Nakon apela hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana, obraćanjem prosvjednicima od strane političkoga vodstva BiH i Anđelka Mikulića i dr., prosvjednici su lagano odlazili s barikade, a vozači micali svoja vozila s ceste. Nakon tri dana, kolona JNA je krenula, piše Vrisak.info