FOTO  U petak svečano otvorenje 12. Didakovih dana i premijera predstave Učiteljice

didakovi dani, otvaranje, Gradnići
...Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, predsjedatelja Predsjedništva BiH koju će otvoriti s početkom u 18 sati. U sklopu svečanosti otvaranja u 19 sati biti će izvedena premijera kazališne predstave „Učiteljice" za koju je tekst napisao profesor dramaturgije Dragan Komadina koji s glumcem Robertom Peharom potpisuje i režiju. Predstavu će izvesti članovi dramske sekcije HKUD-a „Didak" župe Gradnići.

Radnja predstave se zbiva u ljeto 1916. godine, u teškom razdoblju I. Svjetskog rata, suše, gladi, nepismenosti. Dvije obitelji suočavaju se s nevoljama koje je donijelo to vrijeme. Žena kao simbol snage i izdržljivosti i naravno fra Didak koji je srce cijele priče.

Kako doznajemo od Ane Vučić koja uz Andrijanu Zubac ima jednu od glavnih uloga u "Učiteljicama", članovi dramske sekcije HKUD-a Didak dobili su nimalo lagan zadatak kojeg su pred njih postavili redatelji, a taj je vratiti se u davnu 1916-tu godinu izgledom, osobnošću, govorom, duhom.

„Na prvu nam se nije činilo teško, ipak mi sada sebe držimo za postavu s velikim glumačkim iskustvom. Međutim, našli smo se u neočekivanom problemu pokušavajući ponovno ući u to vrijeme i ispuniti očekivanja redatelja. Da li smo ipak uspjeli? To ćete vidjeti!" - kaže Ana.

Da bi scena odavala sliku kakva je dolična tome vremenu trebalo je zaviriti u tavane i pronaći sve ono što je najčešće rijetkost u našim domovima danas. Trebalo je obrisati debele slojeve prašine s namještaja, odjeće, obuće i sitnih detalja kako bi scena na kraju dobila autentičan izgled, a istovremeno scena je postala pravi muzej. Na njoj se nalazi najstariji rekvizit "Sveto pismo" iz 1938. godine.
Ulaz na program otvaranja je slobodan.

Brotnjo.info