U osnovnim školama HNŽ-a održan štrajk upozorenja

prosvjeta, štrajk, jednosatni štrajk upozorenja, osnovne škole, štrajk, ŽZH, škole

U osnovnim školama Hercegovačko-neretvanske županije u ponedjeljak je održan jednosatni štrajk upozorenja, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata osnovnih škola HNŽ-a koje nastavu izvode po hrvatskom planu i programu Slavko Lauš, navodeći kako su se štrajku upozorenja priključili i oni djelatnici koji nisu članovi Sindikata.

Po njegovim riječima, štrajk je održan i u osnovnim školama koje nastavu izvode po bosanskom planu i programu.

Glavni razlozi štrajka su, kako je kazao, neusklađivanje koeficijenata složenosti poslova te neisplata tužbi po dogovorenoj dinamici i nepoštivanje redoslijeda isplate. Također, jedan od razloga je i problem neusvajanje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Pedagoških standarda.

- Prošli tjedan smo imali razgovore s predstavnicima Vlade HNŽ-a, dogovorili smo se da ćemo nastaviti razgovore u ovome tjednu i ukoliko se do 20. prosinca ne iznađu neka rješenja, idemo dalje sa sindikalnim aktivnostima i drugo polugodište nećemo započeti – poručio je Lauš.

Dodao je kako odavno nije bila teža situacija te da će članovi Sindikata zasigurno ustrajati u svojim zahtjevima.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti za 10 posto od 1. siječnja 2020. godine, ubrzanje isplata pravomoćnih presuda i poštivanje reda, hitno stavljanje u raspravu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Pedagoških standarda te raspisivanje natječaja i primanje na neodređeno vrijeme radnika za kojima, kako kažu, postoji potreba već duže vrijeme.