FOTO  U Mostaru započelo natjecanje osnovnih škola: Dani hrvatskog jezika 2018.

natjecanje, hrvatski jezik, Mostar

...HNŽ-e, kojem je domaćin po osmi put bila Osnovna škola Antuna Branka Šimića Mostar.

„U našoj školi nastavi hrvatskog jezika posvećivala se uvijek osobita pozornost. Hvala nastavnicima Dragici Čović, Ivani Mott i Igoru Džidiću koji su i ove godine pomogli našim učenicima u pripremi za ovo natjecanje. Hrvatski jezik je lijep upravo zbog svoje raznolikosti. Tri narječja, s brojnim lokalnim govorima daju mu posebnu izvornu ljepotu. Važno je čuvati materinski jezik i zaštititi ga od prevelikog utjecaja stranih jezika. Zato je ovaj tjedan u suradnji s odgojno - obrazovnim i kulturnim institucijama HNŽ-e Zavod za školstvo Mostar organizirao obilježavanje Dana hrvatskoga jezika 2018. godine. Pripremljen je raznovrstan tjedni program. „ - kazala je ravnateljica škole Snježana Brkić.

Natjecanje recitatora je započelo svečanim dočekom gostiju uz prigodni program otvaranja koji se održao u 11:00 sati u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Na početku susreta sve nazočne natjecatelje, njihove mentore i članove županijskog povjerenstva pozdravila je Lidija Jerković, prof. hrvatskog jezika i književnosti - šefica odjela za opće obrazovanje, stručna savjetnica za hrvatski jezik, nakon čega su učenici prezentirali rezultate svog rada kroz recitacije i pjesmu. U iščekivanju rezultata sve nazočne zabavili su akademski glumci Ivo Krešić i Igor Vidačković s „Abecedom književnosti".

Profesorice hrvatskog jezika Zdenka Leženić, Marina Rozić i Lidija Jerković su imale težak zadatak. Takvo bogatstvo lijepe riječi uvijek predstavlja izazov i zadovoljstvo.

Nagradu za najbolju recitaciju osvojila je Osnovna škola fra Didaka Buntića Čitluk, autor stihova Lucija Kordić, 9. r. „Ne dirajte boje mog djetinjstva" - Gabrijela Šakota.
Na kraju je uslijedio završni pozdrav ravnateljice škole sa Preradovićevim stihovima spjevanim u čast hrvatskog jezika.

„Ljubi si ga, rode, iznad svega.
Za njeg živi, Umiraj za njega, jer
Po jeziku dok te bude.
I glavom će tebe biti."

2. mjesto - Osnovna škola Ivana Gundulića Mostar, autor Noemi Karamatić, 6.r.
Moja domovina - Marino Anić, 8.r.
2. mjesto - Osnovna škola Bartola Kašića Mostar, autor stihova Nika Miličević, 8.r.
Ne zovi me....neću doći - Nika Miličević

3. mjesto -Osnovna škola Cim, autor Romana Ivanković, 6.r.
San - Viktorija Džidić, 6.r.
3. mjesto - Osnovna škola za djecu s posebnim potrebama, autor Dragan Drežnjak
Čežnja za proljećem - David Aničić, 7.r.