U Mostaru veliki broj djece pušača

pušenje
... kontrolu duhana pri Johns Hopkins Bloomberg školi javnog zdravlja u suradnji s Udruženjem PROI, pokazali su alarmantno stanje u vezi pušenja među djecom, piše dnevni-list.ba.

Prodajna mjesta

Istraživanje je vršeno i u Mostaru gdje je obuhvaćeno pet škola i oblasti u njihovoj neposrednoj blizini, na udaljenosti do 350 metara. Zabilježeno je čak 27 prodajnih mjesta sa duhanskim proizvodima u neposrednoj blizini škola. Sva prodajna mjesta u blizini 5 škola u Mostaru imala su izložene duhanske proizvode, a 47% njih je bilo vidljivo i izvan prodajnih mjesta.

Alarmantni podaci

Vršena istraživanja su pokazala da svako šesto dijete, u dobi od 13 do 15 godina u Bosni i Hercegovini, stalni pušač. Više od trećine mladeži u Federaciji Bosne i Hercegovine izjavilo je kako je počelo s pušenjem prije dobi od 10 godina.

"Ovi alarmantni podaci ukazuju na to da je vrijeme da se u FBiH uvede novi zakon koji bi adekvatno adresirao ova pitanja. Prijedlog novog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH predviđa, pored ostalog, bolje definiranu zabranu prodaje duhanskih proizvoda u krugu 100 metara od obrazovnih ustanova, zabranu isticanja duhanskih proizvoda na prodajnim mjestima kao i strogu zabranu prodaje ovih proizvoda maloljetnicima uz adekvatan monitoring iste", priopćili su iz Udruženja PROI.