U Mostaru svečano otvoren Studij elektrotehnike

Mostar, studij
...otvaranje preddiplomskog Studija elektrotehnike i Laboratorija za Osnove elektrotehnike.

U programu svečanog otvaranja nazočnima će se obratila rektorica Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Ljerka Ostojić koja je navela da je preporuka Europske komisije za visokoškolsko obrazovanje upravo pokretanje tehničkih fakulteta, piše pogled.ba.

"Unatoč spomenutim potrebama i preporuci, pokrenuti ovaj Studij nije bilo lako. Iziskivalo je to velike napore svih nas na Sveučilištu, posebice ovdje na FSR-u. Veliki posao napravio je dekan Željko Stojkić sa svojim suradnicima, na čemu im zahvaljujem. Također, veliko hvala rektorskom zboru Republike Hrvatske i svim gostujućim nastavnicima koji su nam došli pomoći u ovom važnom projektu", kazala je rektorica Sveučilišta u Mostaru te istaknula kako je studentima za rad dostupno više od 150 računala i da će ta brojka i dalje rasti.

Više nije potrebno ići 'vani' za studiranje Elektrotehnike

Rektorica Ostojić naglasila je kako se sve do danas iz Mostara moralo ići negdje "vani" za studiranje Elektrotehnike na hrvatskom jeziku.

"U pravilu na taj studij upisuju se izvrsni učenici, koji po završetku studija postaju izvrsni inženjeri, a tržište je uvijek u potrazi za takvim potencijalima. Nažalost, veliki broj naših mladih i sposobnih diplomiranih inženjera svojim znanjem obogaćuju i unaprjeđuju druge države i društva. Mi danas investiramo u naše mlade nade, naše studente, koji su svjesni svoje uloge u društvu, koji su spremni svojim znanjem, obrazovanjem i voljom mijenjati društvo i društvene neprilike kojima smo svi jednako pogođeni u BiH. Nama trebaju takvi ljudi, nama treba znanje", poručila je rektorica Ostojić.

85 studenata na Studiju elektrotehnike

Dekan FSR-a prof. dr. Željko Stojkić kazao je kako je za potrebe Studija opremljen i moderni Laboratorij za Osnove elektrotehnike zahvaljujući vlastitim sredstvima, ali i sredstvima Republike Hrvatske, te naveo da je na prvoj godini Studija elektrotehnike upisano ukupno 85 studenata.

"Ovo je jedan od većih projekata koji smo pripremali na našem fakultetu i ova ideja je prisutna još od 2001. godine. Međutim, danas su se stvorili preduvjeti kako bismo mogli tu ideju realizirati. Na pokretanju Studija elektrotehnike s nama su od početka profesori s FER-a iz Zagreba, FESB-a iz Splita i FERIT-a iz Osijeka koji su nam pružali pomoć i podršku", istaknuo je dekan Stojkić.

Vecernji.ba