FOTO  U Mostaru obilježen Dan Europe

Tom prigodom građanima će, uz prigodne promotivne materijale sa simbolima EU biti podijeljen i veći broj različitih brošura i letaka koji sadrže korisne i praktične informacije o EU. Također, organizirano je i niz manifestacija za djecu, kao i festival domaćih proizvoda, prvenstveno hrane i vina.

Predstavit će se i važan novitet u komuniciranju s EU info centrima, a riječ je o elektronskom info kiosku, preko kojega će građani moći izravno komunicirati sa službenicima u EU info centrima te dobiti sve potrebne informacije o Europskoj uniji.

Nakon obuke građana u njegovu korištenju, elektronski kiosk bit će postavljen u više općina u BiH, s tim da će prioritet imati one općine koje su najudaljenije od postojećih EU info centara.

Glasnogovornica Direkcije za europske integracije pri Vijeću ministara BiH Marina Kavaz-Siručić kazala je kako je cilj ovih susreta da se građani više upoznaju s Europskom unijom i europskim integracijama.

"Drago mi je da smo centralni događaj proslave Dana Europe uspjeli organizirati upravo u Mostaru kako bi makar danas skrenuli pažnju domaće javnosti na ovaj divni grad. Razlog zašto smo veliki dio ovogodišnje kampanje fokusirali na Hercegovinu, odnosno uz Mostar, Ljubuški i Trebinje, je taj što je istraživanje javnog mijenja koje smo proveli u siječnju ove godine pokazalo da je stupanj informiranosti građana o procesu integracije i o samoj EU u Hercegovini nešto niži nego u ostalim dijelovima BiH", kazala je Kavaz-Siručić.

Tijekom obilježavanja, nazočne je pozdravio i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji je čestitao Dan Europe, naglasivši kako se Europska unija danas sastoji od 27 članica, proširila se na sjever, istok i jug našeg kontinenta, ali kako bez područja jugoistočne Europe to nije Europska unija.

"Za Bosnu i Hercegovinu, državu koja je praktično polu protektorat, državu koja je složena nacionalna zajednica tri konstitutivna naroda, proces reformi je teži i složeniji. Reforme koje je BiH započela ne idu brzinom kakvu bi željela Europa ali i naši građani. Odgovornost je prije svega na domaćim političarima ali od te odgovornosti ne može biti izuzeta ni međunarodna zajednica, koja se u BiH ponaša kao da ima samo prava ali ne i obveze.

Bosna i Hercegovina zaslužuje EU, a EU će biti veća, bogatija i bolja s Bosnom i Hercegovinom, kao svojom punopravnom i jednako vrijednom članicom", kazao je Bešlić.

Fena