U Mostaru prikazan film o stradanju franjevaca u Hercegovini

Mostar, ubijeni fratri, film
...franjevaca tijekom i potkraj Drugog svjetskog rata, prikazan je u četvrtak navečer u Mostaru u sklopu obilježavanja 70. godišnjice stradanja hercegovačkih fratara.

U filmu redateljice Nade Prkačin i u produkciji Laudata prikazane su povijesne okolnosti u kojima su se dogodili zločini nad franjevcima i narodom. Film sadrži mnoštvo arhivske građe, u njemu se pojavljuju svjedoci iz tih vremena, povjesničari te više institucija i osoba koje se brinu da istina o komunističkim zločinima dopre do hrvatskog društva s obje strane granice.

Po objavljenim podacima, od početka II. Svjetskog rata 1941. do njegova završetka 1945. u Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji od 231 fratra ostalo je njih tek 61. Oni su nastavili živjeti pod komunističkom vlašću koja ih je progonila i uhićivala tako da je do Domovinskog rata kroz zatvore prošlo 90-ak franjevaca. Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s fra Miljenkom Stojićem, nastoji da Crkva pobijene hercegovačke franjevce jednog dana proglasi mučenicima, odnosno blaženima i svetima.

Hina