FOTO  U Mostaru prezentiran radni dokument "Vizija mladih za budućnost BiH"

mladi, Mostar
Na okruglom stolu Youth Vision Group, u okviru projekta "Animiranje mladih za pomirenje-Budi inspiracija", u srijedu je prezentiran radni dokument "Vizija mladih za budućnost BiH", na kojem trenutno radi 28 mladih iz svih dijelova BiH (studenti i studentice sveučilišta iz Mostara,Banja Luke i Sarajeva, mladi političari i političarke iz stranaka iz FBiH i RS-a).
Krajem prošle godine članovi i članice Youth Vision Groupe počeli su raditi na kreiranju dokumenta "Vizija mladih za budućnost BiH" kroz koji će mladi političari i studenti identificirati zajedničke prioritete i kreirati adekvatne mjere i strategije njihovog rješavanja.
Projekat je posvećen kreiranju višeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim bitnim elementima,izgradnji međusobne suradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina. Glavne točke njihovog projekta su država kvalitetnog obrazovanja, društvene pravde, ekonomskog prosperiteta i sigurnosti.
Kao neke od problema obrazovanja naveli su nestručnost odgovornih, hiperprodukcija nepotrebnih kvadrova, selektivna rješenja, nekompatibilnost sa domaćim i svjetskim tržištem rada .Zadnja točka odnosila se na državu sigurnosti koja obuhvaća ekološku, prometnu i sigurnost građana. Njihov cilj je reguliacija korištenja energenata, uvođenje videonadzora u gradovima i poboljšanje rada žurnih službi. Svoje ciljeve planiraju ostvariti kroz uvođenje prakse, modernizirane nastavne planove i programe i prilagođene upisne kvote.
''Ovim dokumentom želimo predstaviti bolju budućnost čitavoj populaciji mladih ljudi u Bosni i Hercegovini, a bazirali smo se na konkretne probleme i dajemo konkretna rješenja'', izjavio je student Pravnog fakulteta Aleksandar Batar.Dodao je kako je uvođenje praske u obrazovni sustav BiH jedna od stvari za koje će se zalagati.

Mladi:MI DJELUJEMO!

''Mi mladi ne ostajemo na priči, nego djelujemo. Ne borimo se za pozicije nego za naš bolji položaj jer želimo ostati živjeti, raditi i stvarati sebi budućnost u ovoj zemlji'', kazala je studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Amina Hasečić. Naglasila je kako im svi političari na prostoru BiH mogu pozavidjeti jer mladi žele živjeti u miru i jedinstvu jer su bilo kakve podjele davno premašili.
Svakoga dana imamo priliku slušati mišljenja političara, ali ono što je važno je što mladi misle o svojoj budućnosti jer je budućnost njihova'', kazao je direktor NDI-a BiH Nenad Simović.
Projekt "Budi inspiracija" podržala je Američka agencije za međunarodni razvoj ,a realizira se u suradnji s partnerskim organizacijama Inicijativom mladih za ljudska prava BiH ,Fondacijom INFOHOUSE i Nacionalnim demokratskim institutom.Finalizacija samog projekta očekuje se u veljači sljedeće godine.

Martina Dragičević