U Mostaru porast broja studenata iz RH

Vlada HNŽ, stipendije, studenti, studenti, ovisnost, tehnologija, studenti, stanovi, Mostar, studentski dom, savjeti, preživljavanje, studenti, sveučilište, Mostar, studiranje, studenti, skupoća, brucoši, party, učenje, alkohol, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, brucoši, upis, studenti, prevara, stanovi, studenti, Mostar, sveučilište, studenti, hrana, menza, kolumna, studenti, sveučilište, Mostar, upis, Mostar sveučilište, upis, sveučilište, Mostar, studenti, stanovi, Mostar, sveučilište, upis, Mostar, studenti, studiranje, Sveučilište u Mostaru, Mostar, sveučilište, studenti, Hrvatska, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, život, Mostar, studenti, studentski dom, Mostar, studenti, tečajevi, tečaj, Mostar, upisi, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište Mostar, upis, Mostar, Mostar, Sveučilište Mostar, sveučilište, studenti, Mostar, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, slobodna mjesta, Mostar, studenti, Mostar, svečilište, studenti, Sveučilište Mostar,
... kazali su iz Ureda za odnose s javnošću Rektorata Sveučilišta u Mostaru za Pogled.ba.

Na prvom upisnom roku prijavilo oko 3.000 kandidata. Ipak, to nije ukupan broj brucoša koji će se upisati u akademsku 2014./2015. godinu, s obzirom na to da se iščekuje još prijava na drugom upisnom roku u rujnu. Prijave za upis u rujnu rezervirani su od 1. do 5. rujna, nakon čega slijede razredbeni postupci od 8. do 12. rujna, te upisi od 15. do 19. rujna.

Fakulteti će uskoro objaviti slobodne kapacitete za drugi razredbeni upisni rok, a prvi je popis slobodnih mjesta objavio Filozofski fakultet.

Vrlo je vjerojatno da neke članice Sveučilišta u Mostaru neće ni organizirati drugi razredbeni rok, a to bi se moglo dogoditi na Medicinskom i Farmaceutskom fakultetu s obzirom da je zainteresiranih studenata bilo četiri puta više nego što je određenih slobodnih mjesta.

„Najveći broj prijavljenih kandidata prema očekivanjima je na društvenim fakultetima (Filozofski, FPMOZ, Ekonomski, Pravni). Razlog je široka lepeza ponuđenih studijskih programa i mogućnost kombiniranja. Međutim primjetno je povećano zanimanje za tehničke fakultete posebice za studij strojarstva (na razredbeni postupak izišlo je 153 kandidata)", kazao je za Pogled.ba Franjo Takač iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

U konstantnom porastu broj hrvatskih studenata na Sveučilištu u Mostaru

Svake godine povećava se broj studenata koji dolaze studirati upravo u Mostar na jedino Sveučilište u Bosni i Hercegovini na hrvatskom jeziku. „Prema Zakonu o visokom obrazovanju i Statutu Sveučilišta u Mostaru Natječajem posebice ističemo kategoriju "Strani državljani". Najveći broj tih studenata je iz susjedne Republike Hrvatske i on je u posljednjih nekoliko godina u blagom i stalnom usponu. Taj trend je zadržan i ove godine i izraženo u postotcima je oko 17% od broja prijavljenih", kažu iz Rektorata.

Cijena školarine

Na pitanje hoće li na Sveučilištu dolaziti do povećanja školarina, Takač je napomenuo da je u usporedbi s proteklom godinom u prosjeku došlo do povećanja školarina za 10%, te kazao kako vrlo vjerojatno neće dolaziti do novih poskupljenja.

Što se tiče cijene studija svakog fakulteta, cijene možete pogledati na službenoj stranici Rektorata Sveučilišta u Mostaru.