U Mostaru otvorena izložba "U potrazi za Atlantidom BIH 1888.- 2008."

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Atlantida, Herceg Stjepan Kosača, Mostar, Izložba slika, Mostar, BIH, WikiLeaks, Mostar, kredit, dug, proračun, Mostar, očekivanja, 2012, Mostar, mostarci
Radi se o fotografijama bh. prirodnih ljepota, gradova, znamenitosti i ljudi nastalih prije više od stotinu godina, te suvremenim fotografijama s istim motivima.

Naime, krajem 19. stoljeća Raimund von Stillfried (1839. - 1911.) dobio je nalog od Carske dvorske kancelarije da u svojoj funkciji "k.k. dvorskog fotografa" napravi opširnu fotografsku dokumentaciju pojedinačnih krunskih zemalja. U okviru tih radova umjetnik je poduzimao višemjesečna putovanja, između ostalog u Bosnu i Hercegovinu, Dalmaciju, Srbiju, Crnu Goru, te u susjedne regije na području Balkana poput Transkarpata, Galicije i Bukovine.

Većina tih fotografija nestala je u požaru, u Beču krajem Drugog svjetskog rata. Sačuvana je jedna "bosanska mapa" koja je više od stotinu godina kasnije potaknula fotografa Maxa Aufischera da u razdoblju od 1995. do 2008. godine više puta posjeti Bosnu i Hercegovinu, te pokušao fotografirati trgove, mostove, zgrade, iz iste perspektive kao što je to činio Raimund von Stillfried prije više od 100 godina.

Po riječima Maxa Aufischera, iako se u više od stotinu godina puno toga promijenilo, neke stvari ostale su iste.

"Dogodila su se tri rata, kao i ogromne ekonomske i društvene promjene, izgrađene su brojne ceste i zgrade... Ali ako pogledate detalje na starim i na novim fotografijama možete vidjeti kontinuitet, atmosferu, taj neki nepromijenjeni duh zemlje što je meni posebno fascinantno", kazao je Aufischer.

Na izložbi, koja je otvorena do 11. srpnja, izloženo je oko 130 originalnih fotografija iz 19. stoljeća i oko 60 reprodukcija originala.

Uz ove slike spisateljica Dragana Tomašević je, vezano za prikazana mjesta, napravila izbor citata, pjesama, izvještaja poznatih književnica i književnika s područja Balkana.

(Fena)