U Mostaru otvorena izložba ‘K’oLekcija’ kao veza umjetnika i grada

Izložba, Mostar
Riječ je o djelima autora koji su živjeli, odnosno boravili u Mostaru ili su ostvarili snažne konekcije s ovim gradom i ljudima, te ostavili svoj trag u obliku umjetničkog djela.

Izložba "K'oLekcija", na kojoj su predstavljeni radovi koji su godinama razmjenom prikupljali članovi umjetničkog savjeta galerije "Rondo", naglašava važnost razmjene umjetnina te uzajamne podrške i odnosa umjetnika.

Voditelj Galerije kraljice Katarine Dalibor Nikolić kazao je tijekom otvaranja izložbe kako je "K'oLekcija" nastala kao spontana inicijativa nekoliko članova Hrvatske udruge likovnih umjetnika, odnosno kao ideja da se napravi izložba nekih od radova, koje su skupili tijekom svojih karijera razmjenjujući ih s kolegama iz cijelog svijeta.

"Riječ je o radovima koji su naše vlasništvo, a autori su razasuti po cijelom svijetu, poput Italije, Hrvatske, Japana, Finske, Izraela, Amerike, BiH i drugih zemalja", kazao je Nikolić.

Povjesničarka umjetnosti Ana Filipović istaknula je kako su umjetnička djela raznolikog karaktera iz privatnih zbirki nekolicine mostarskih umjetnika/kolekcionara sjedinjena u izložbi "K'oLekcija" te kako spektar motiva modernog i suvremenog umjetničkog promišljanja, ostvaren u nepretencioznim formatima i tehnikama, ukazuje na bliskost i prepoznavanje u odnosu autora i kolekcionara.

Napomenula je kako su mnogi od autora izložbe dio svog života proveli u Mostaru, ostavivši tako trenutke vlastitih likovnih previranja kao uspomenu na umjetnička druženja i prijateljstva koja nadilaze vremensku i prostornu udaljenost.

Pored ostalih, radove su izložili Stjepan Miloš, Ivan Perak, Dado Miladin, Robin Abramović, Ivana Vučina, Anto Kajinić, Želimir Fišić, Nina Acković i Želimir Fišić. Izložba će biti otvorena do 8. ožujka.

/HMS/