U Mostaru obustavljene kemoterapije!

Klinička bolnica Mostar
Više od 15 dana za nekoliko vrsta kemoterapija nedostaje citostatika, što su potvrdili u Sveučilišnoj bolnici u Mostaru. Citostatike isključivo nabavlja Zavod za zdravstveno osiguranje Federacije BiH na temelju složenih procedura javnih nabava.

'Postoje problemi s nekoliko citostatika i za njihovu nabavu sada postoje tehnički problemi', rekla je ravnateljica Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Federacije BiH Novka Agić. Pojasnila je kako je posljednji natječaj za nabavku ovih citostatika jednostavno propao jer se nitko od  dobavljača nije javio na natječaj.

Do zastoja u nabavi citostatika došlo je i zbog postupka preregistracije svih pojedinačnih lijekova za koje je sada potrebno dobiti odobrenje od državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH sa sjedištem u Banjoj Luci, što su do sada radile entitetske agencije.

Mediji navode da, umjesto da se samo objedine esencijalne liste postojećih lijekova u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, sada i najteži bolesnici moraju čekati da agencija izda odobrenje za korištenje svih lijekova. Iz državne agencije to objašnjavaju propisima kojih se moraju pridržavati te odgovarati za podrijetlo, kakvoću i učinke lijekova koje nabavljači ponovno moraju registrirati kod njih.

hina