FOTO  U Mostaru obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Mostar

...održali su humanitarnu akciju Jedan učenik - jedna voćka. U sklopu akcije na ulicama grada Mostara dijelili su voće starijim osobama i posjetili Dom za stare i nemoćne Miran san, te Centar za stara i iznemogla lica Mostar.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se 1. listopada, počevši od 1991. godine kada je izglasana rezolucija na Glavnoj Skupštini Ujedinjenih naroda. Donesenom rezolucijom želi se naglasiti važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika starije dobi. Ovaj dan je prigoda da se glasnije progovori o pravima starijih ljudi, koji čine sve veći postotak stanovništva, a čiji su socijalni položaj i životne prilike, često vrlo teški.

„Učenici osnovne škole ovu akciju rade već treću godinu zaredom i drago nam je da smo ove godine mogli zajedno s njima biti dio ove predivne priče. Uistinu je bilo posebno vidjeti reakcije starijih osoba na ulicama grada kada smo im besplatno darivali voće i velika je radost bila gledati reakcije na licima starijih osoba kada smo ih posjećivali u sobama staračkog doma." Istakla je predsjednica Udruge Svjetionik Matea Jevrić.

Inače, volonteri Udruge Svjetionik posjećuju odjel pedijatrijue gdje rade program „klaunova doktora". Kroz razne skečeve, pjesmice, gegove nasmijavaju i uveseljavaju male pacijente. Uz to posjećuju Dječji dom Mostar gdje jednom mjesečno organiziraju veliku rođendansku zabavu za svu djecu doma koja u tom mjesecu slave svoj rođendan. Potaknuti reakcijama starijih osoba u domu, od listopada planiraju uspostaviti redovite posjete staračkim domovima grada Mostara.