FOTO  U Mostaru obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Mostar, osobe sa invaliditetom, dan osoba sa invaliditetom
Djelatnik Caritasa iz Mostara Radislav Dodig rekao je kako na području Gradu Mostar djeluje više od deset različitih organizacija koje skrbe za osobe s invaliditetom, a većina njih je nastala samoinicijativno iz potrebe određene životne sredine i određene skupine korisnika.

- Nažalost, zbog neorganizirane državne skrbi na županijskoj, federalnoj i državnoj razini bili smo prisiljeni samoinicijativno djelovati. Svaka naša ustanova u opisu svojih djelatnosti ima kreativne radionice, u tim radionicama rukama naših korisnika izrađuju se rukotvorine koje se prodaju i tako se financiramo - kazao je Dodig.

Istaknuo je kako društvo stalno govori o negativnim stvarima, o onome što osobe s invaliditetom ne mogu, stoga spomenute udruge nastoje prezentirati što, zapravo, osobe s invaliditetom mogu kada im se dade vremena i prostora, piše Prvi.tv.

- Potrebe osoba s invaliditetom su svakodnevne. Budimo otvoreni i spremni pomoći svaki dan, a ne samo na Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Novac nije problem, bitna je volja, jer ako netko ima volju naći će i način - poručio je Dodig.

Na izložbi postavljenoj u Mepas Mallu svoje radove predstavili su štićenici Centra ''Los Rosales'', Udruženja ''Ružičnjak'', Udruge ''Vedri osmijeh'' Mostar, Udruženja ''Sunce'', Rehabilitacijskog centra ''Sveta Obitelj'', Caritasove radionice ''Nazaret'', Socijalnog poduzeća ''Rad-dar d.o.o. Mostar'', Udruge za Downov sindrom Mostar, Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar, Caritasove radionica ''Emanuel'', Socijalnog poduzeće ''Vedrimo d.o.o. Mostar'', Udruga ''In Spe'.

Inače, Glavna skupština Ujedinjenih naroda je u listopadu 1992. godine na zajedničkoj sjednici, održanoj radi obilježavanja desetljeća osoba s invaliditetom (1983. - 1992.), usvojila rezoluciju kojom je 3. prosinca proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

UN-ovo Povjerenstvo za ljudska prava pozvala je zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.