U Mostaru nitko nije kupio umjetničko djelo za pomoć poplavljenima

Galerija Aluminij, galerija, Izložba, Mostar, Humanitarna akcija
imali su sjajnu ideju u kojoj su ih podržali Caritas Mostar i Galerija u Mostaru: na dražbu je 28 umjetnika ponudila svoja umjetnička djela, a cjelokupni prihod od prodaje namijenjen je stradalima od katastrofalnih poplava koje su nedavno pogodile BiH.

Cijena djela ponuđenih na prodaju kretala se od 200 do 2.000 maraka, s tim da ako bi za neko djelo bilo više ponuda, ono bi bilo prodano onome tko ponudi više.

Djela su bila izložena od 1. do 11. srpnja u Klubu Galerije Aluminij. Par dana je izložba i produžena jer je nekoliko upita za neka djela i bilo ali nije bilo i prodaje, piše Dnevni list.

Unatoč početnom entuzijazmu, nadi da će se nešto uspjeti i pomoći, ni jedno djelo sve do jučer, do kad je izložba bila postavljena, nije prodano.
Darko Juka, predstojnik Galerije Aluminij, kaže kako činjenicu da ni jedno djelo nije prodano treba sagledati u svjetlu općeg stanja u zemlji.

''Nažalost, unatoč iskazanih zanimanja, o kojima me je izvijestio Radoslav Dodig iz mostarskoga biskupijskog Caritasa, koji je bio koordinator prodaje umjetnina, u konačnici niti jedno djelo nije prodano. Ne mogu se otetu osjećaju razočaranosti zbog neuspjele plemenite nakane, ali moramo biti svjesni općega stanja u društvu i nepobitne činjenice da je ova katastrofalna poplava, osim svojom razornošću, Bosnu pogodila i u najgoremu mogućem trenutku, u smislu jedne od najvećih gospodarsko-novčanih, ali i socijalnih kriza koje pamtimo i kojoj uistinu svakodnevno svjedočimo. U tomu svjetlu nalazim opravdanje činjenici da se nitko nije odlučio pomoći stradalnicima poplava kupnjom ponuđenih Ne dvojim u postojanje dobre volje pojedinaca ili kolektiva, ali okolnosti su one koje diktiraju naše mogućnosti i ostaje nam se samo nadati kako će u vremenu koje je pred nama biti bolje'', rekao je Juka Dnevnom listu.

Umjetnici iz Humani tArta na ovu su se akciju odlučili nakon što su, pomažući na licu mjesta, i sami vidjeli razmjere katastrofe. Pomogli su onako kako najbolje znaju, od srca, darujući dio sebe, svoje djelo.

Dnevni list navodi da, iako smo svi svjesni da živimo u zemlji nezaposlenih, ostaje u zraku pitanje zar zaista nitko od gospodarskih subjekata nije mogao izdvojiti određeni iznos i tako pomoći ljudima u nevolji, pa koliko god, a radnu sredinu oplemeniti umjetničkim djelom?