U Mostaru možete očekivati kugu, koleru i svrab!

šuga, Mostar, bolest, šuga, Mostar, Mostar, kuga, šuga, kolera, šuga, kožne bolesti, šuga, Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a
...vodeći je i po broju oboljelih od zarazne bolesti scabies, u narodu poznatije kao sirotinjska bolest, svrab ili šuga, najmanje su trebali ovakvi prizori.

"Posljednjih dana premjestio sam dva pacijenta u Sarajevo. Jednom je dokazana zapadnonilska groznica, a drugi ima lašmaniju, ili bolest prašuma Brazila. U ovom gradu možete očekivati kugu, koleru... Scabies (svarb) je ogledalo sirotinje. Svaki dan se dešava da netko nema zdravstvenu knjižicu za pregled, pa me moli da ga pregledam a ne upišem u protokol", kaže Nazif Derviškadić, specijalista infektolog.

Smeće se ne uklanja s ulica jer su od 15. siječnja, nezadovoljni svojim statusom, radnici Javnog poduzeća Komos iz Mostara u generalnom štrajku. Nezadovoljstvo iskazuju i prosvjetni radnici te sindikati proračunskih korisnika. Prosvjeduju jer im je Grad ukinuo sredstva za prijevoz učenika do škola i materijalne troškove, izvještava iz Mostara reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

"Ovo je samo jedan u nizu problema koji ilustrira odnos vlastodržaca, odnosno ljudi koji odlučuju o našoj egzistenciji. Ovo je pokazatelj neodgovornog i nepoštenog odnosa prema nama - običnim ljudima ", kaže Jakiša Staničić iz Sindikata službenika i namještenika.

Građanima, koji se, osim u siromaštvu, posljednjih dana guše i u smeću, prijeti ozbiljna opasnost, upozoravaju liječnici.

Izvor: balkans.aljazeera.net