U mostarskoj studentskoj kuhinji dnevno se pripremi oko 2000 obroka

menza

... glavobolju je i kuhanje i spremanje obroka, piše Večernji list BiH.

Budući da je veliki broj studenata prije samog dolaska na studij uglavnom živio na "maminoj kuhinji", nije rijetko da se susreću s pitanjem: "Što danas jesti?". Kako se ne bi "borili" s istim pitanjima te svoje obroke tražili u pekarnicama, jedno od mjesta na kojem studenti svakodnevno mogu pronaći topao obrok jest studentska menza koja djeluje u sklopu Studentskoga centra Mostar.

Izrada jelovnika

O djelovanju menze, pripremanju obroka, načinu na koji se pripremaju jelovnici, ali i broju obroka koji se svakodnevno pripremaju, razgovarali smo s Anitom Glibić, glasnogovornicom Studentskoga centra Mostar.

- Studentska menza prosječno dnevno napravi od 1800 do 2000 obroka. Tu se ubrajaju tri obroka koja su studentima na raspolaganju, doručak, ručak i večera, kazala je Glibić za Večernji list, dodavši da se doručak poslužuje kao slani i slatki, dok za ručak i večeru studenti imaju na raspolaganju tri do četiri vrste menija na raspolaganju.

Ispričala nam je i kako se pripremaju jelovnici. - Krajem mjeseca pripremaju se tjedni jelovnici za mjesec koji slijedi. a krajem svakog tjedna isti jelovnici se analiziraju za idući mjesec i rade se korekcije, ako su potrebne, kazala je Glibić, objašnjavajući i tko sve sudjeluje u njihovoj izradi.

- U izradi jelovnika sudjeluje glavni kuhar restorana, studenti koji djeluju kroz Povjerenstvo za studentski standard, koji izlažu želje i zahtjeve svih studenata te prijedloge unapređenja jelovnika, kao i sam ravnatelj Centra.

Tko su korisnici?

Pitali smo i tko je sve korisnik, ali i tko sve može koristiti usluge menze. - Korisnici naše menze su u prvom redu studenti koji borave u Studentskom centru, kojih svake godine imamo od 500 do 520, ali i ostali studenti Sveučilišta koji koriste usluge restorana kroz kategoriju vanjskih studenata.

Naravno, zbog fakultetskih i ostalih obveza, studenti koji borave u domu ne koriste sva tri dnevna obroka pa tako u prosjeku imamo oko 300 studenata na jednom objedu dnevno te još 200 vanjskih studenata. Osim studenata, restoran mogu koristiti i vanjske fizičke i pravne osobe nakon podnošenja zahtjeva i dogovora s Upravom Centra, priča nam Glibić. Za kraj smo je pitali i koja je cijena obroka.

- Oni koji borave u domu mjesečno plaćaju 156 KM te, uz smještaj, toplu vodu, internetski i kablovski priključak, imaju i tri obroka dnevno, uključujući i vikende. Za studente koji dolaze kroz kategoriju vanjskih studenata cijena iznosi 2,50 KM po obroku i oni mogu koristiti ručak i večeru, dok je doručak samo za studente stanare Centra, zaključila je Glibić.