U mostarskim se trgovinama sve više kradu osnovne namirnice

krađe, pokušaj krađe, teške krađe, Mostar
Javno se spominju razbojstva, dok brojne krupne i sitne krađe prolaze bez novinskih napisa.

Iako u većini trgovina postoji videonadzor, a u tržnim centrima i zaštitari, od najezde vještih lopova, među kojima su i muškarci i žene pa i djeca, sve se teže obraniti.

Krađe su svakodnevne. Najčešće nestaju kozmetički preparati, žestoka alkoholna pića, suhomesnati vakumirani proizvodi, skupi slatkiši, a u posljednje vrijeme i osnovne potrepštine. U iznošenju svih tih stvari iz trgovina - služe se svime.

"Žene se svega dosjete. Neke imaju dvije haljine na sebi koje su prošivene, znači odozgor imaju otvor, a dolje su zašivene, spojene u jedno i ona jednostavno proizvode izvuku za sobom", priča jedna prodavačica a piše Pogled.ba. Kako raste neimaština, povećava se i broj tzv. džepnih krađa.

Prema dosadašnjoj praksi u minimarketima, najlakše im je ukrasti sve što se nalazi u kutijama. Tako, dosjetljivi lopovi izvuku proizvod i prisvoje ga, ali kutiju uredno vrate na policiju kako bi prošli neopaženo. Najčešće su to kozmetički i prehrambeni proizvodi.

U parfumerije uglavnom ulaze po dvije osobe i dok jedna zapričava trgovca, druga u torbu trpa parfeme ili šminku, koji su, uglavnom u blizini ulaznih vrata. Kradljivci obično znaju gdje su kamere i gdje gledaju. Ukrasti nešto s polica i nije velik problem.

Događalo se da jedan par u tri navrata, u razmaku od samo nekoliko dana, počini nekoliko krađa u istoj drogeriji. Ne možete ni zamisliti čega se sve lopovi ne dosjete kako bi trgovcima zaokupili pažnju dok njihov partner kupi ono zbog čega su i došli. Lopovi znaju i već potrošeni proizvod, primjerice ruž, koji su koristili ranije, a u ponudi je trgovine, zamijeniti za novi i tako ga neprimjetno iznijeti, prepričavaju prodavačice, koje tek po ponovnom organiziranju polica uoče kako su kutije prazne ili da su na policama potrošeni proizvodi. Slična iskustva imaju i zlatarnicama, kao i drugim trgovima vrijednih proizvoda.

Katkad "dugoprsti" kupci bivaju uhvaćeni na djelu i neki od njih odmah plate iznos proizvoda koji su ukrali, ali drugi ne. U tom slučaju, odmah pozovu policiju. Kako za Pogled.ba priznaju sugovornici, nerijetko i sami budu pod prismotrom poslodavaca upravo zbog tih čestih krađa, što im, pored straha od oružanih prepada, stvara dodatni pritisak. U šali ističu kako su postali "pravi špijuni".

U jednom većem prodajnom centru u Mostaru nedavno je uhvaćen dvojac, Livnjak i Splićanin, poznati serijski kradljivci skupocjene robe. Kod njih su zatečena klješta za skidanje zujalica pa je lako bilo dokučiti kako u torbama iznose komade najpoznatijih svjetskih brendova.

Drugi među kradljivcima popularni trik je alu- folija, kojom oblažu unutrašnjost torba ili vreća, te tako iz kabina za presvlačenje odlaze s robom "neregistrirani" na izlazima.