U Mostar stiže izložba o židovskoj arhitektonskoj baštini Istočne srednje Europe

Izložba, aluminij izložba, Mostar
Riječ je o izložbi koju čini dvadeset bogato osmišljenih panoa, s reprezentativnim fotografijama sinagoga s ozemlja Istočne srednje Europe. Dio ih je danas u uporabi, dio u ruševnomu stanju, uokvirene su u postav pod nazivom Sinagoge Istočne srednje Europe 1781.-1944., a ovom izložbom potvrđuju kako su dirljivim svjedočanstvom izvorne slave tragično uništene kulture.

Izložba je zasnovana na nagrađivanim knjigama mađarskoga akademika Rudolfa Kleina, uza snažnu potporu mađarske vlade, a u povodu proglašenja 2014. kao godine sjećanja na žrtve holokausta u Mađarskoj. U BiH je pristigla pod pokroviteljstvom mađarskoga veleposlanstva i Židovskoga kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva La Benovelencija iz Sarajeva te će ju, u Salonu 2 Galerije Aluminij, u utorak, 17. ožujka, svečano otvoriti mađarski veleposlanik u BiH, NJ.E. Jozsef Negyesi. Program otpočinje u 19 sati, a postav će ostati dostupnim za besplatno razgledanje do 25. ožujka.

Inače, Rudolf Klein je opisao čak 500 pojedinačnih sinagoga, s više od 3000 prikaza, a izložba je tek dijelom toga opusa koji pronosi poruku o nužnosti očuvanja tih zadivljujućih zdanja, kao bitnim korakom u očuvanju ukupnoga identiteta židovskoga naroda u Europi.

- Sinagoga nije samo bogomoljom, nego je to mjestom sastanka i dogovora, ona je jezgrom židovskoga intelektualnog i društvenog života - ističe Jakob Finci, predsjednik La Benovelencije, a predsjednik Mađarske židovske kulturne udruge Peter Kirschner, u prigodnoj brošuri, piše kako je ova izložba putovanjem prostorom i vremenom.

- Ona nudi panoramski pregled važnih promjena, do kojih je došlo u židovskim zajednicama u vrijeme sve većega rasta njihova bitnog ekonomskog i kulturnog značaja u društvu Europe. Možemo ostati samo zapanjeni nerazumnošću holokausta koji je praktički uništio te zajednice u razmaku od samo nekoliko godina - istaknuo je Kirschner.

Bitno je naglasiti kako ova izložba poziva posjetitelje proučiti arhitektonska svjedočanstva procesa židovske emancipacije u zemljama Istočne srednje Europe. No, ona ukazuje i na raznolikosti u snošljivosti i poštovanju prema Židovima kod naroda toga podneblja.