FOTO/VIDEO  U Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače promovirana 162 diplomanta FSR-a

FSR Promocija
Svečanost promocije održana je upravo na 55. obljetnicu Fakulteta. Tom prigodom promovirano je 40 magistara struke računarstva, 22 magistra struke strojarstva, 41 prvostupnik računarstva, 34 prvostupnika strojarstva, 6 diplomiranih inženjera računarstva, 3 inženjera računarstva i 16 stručnih prvostupnika računarstva.

Današnjim slavljenicima Fakulteta - diplomiranim studentima, obratio se Dekan Fakulteta prof. Dr. Željko Stojkić:

„Završetak studija omogućio Vam je da započnete uspješno udovoljavanje poslovnim, znanstvenim i razvojnim zahtjevima sredine u kojoj ćete sutra stvarati budućnost. Naravno diploma koju ste stekli predstavlja samo potreban uvjet za ulazak u „globalnu arenu" zvanu tržište rada. U toj „globalnoj areni" zahtjevi koji će se pred vas postavljati i konkurencija kojoj će te biti izloženi od Vas će zahtjevati daljnje usavršavanje i napredovanje. Stoga završetak formalnog dijela obrazovanja nije i kraj edukacije i „učenja" već početak kontinuiranog obrazovanja. Današnja promocija važan je događaj za vas i vaše obitelji. Ona predstavlja trenutak kada vi započinjete jedan novi put na kojem će vam trebati znanja, hrabrosti i mudrosti. Ja vam na tom putu želim puno uspjeha i sreće."

Današnja diploma u ruci diplomanata FSR-a potvrda je dugogodišnjeg truda i učenja kako diplomanata, jednako tako i njihovih roditelja. Svi oni upotpunili su slavljenički dan FSR-a - 55. rođendan. Više od pola stoljeća prošlo je od kada se ovaj Fakultet iz Visoke tehničke škole razvio u danas respektabilnu i daleko poznatu Visokoškolsku instituciju. Dobar glas o Fakultetu nose današnji kvalitetni inženjeri koji su zauzeli svoja mjesta u svim granama gospodarstva diljem svijeta. Kako oni, jednako tako i ova nova generacija diplomanata spremna je za rad zahvaljujući kvalitetnoj naobrazbi i praktičnim znanjima koja su stekli na ovom Fakultetu.

Nazočnima se obratio i Hrvatski član predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, inače profesor na ovom Fakultetu, koji je bio i predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 55-te obljetnice:

„Svim ljudima koji su vezani za fakultet od srca čestitam 55-tu obljetnicu. Moramo biti ponosni na ono što smo uradili u veoma teškim vremenima punim uspona i padova. Ponosan sam na svoje profesore, i vi dragi studenti morate biti ponosni na svoje profesore. Budite uvijek uz fakultet, jer jedino je on jamstvo izobrazbe mladih ljudi u Mostaru i Hercegovini, i cijeloj regiji, kako bi osigurali razvoj naše domovine Bosne i Hercegovine"

Danas u nastavnom procesu FSR-a sudjeluje 29 stalno uposlenih i 46 vanjskih nastavnika i suradnika, a prema Bolonjskom procesu može se studirati: Strojarstvo sa smjerovima: proizvodno inženjerstvo, dizajn konstrukcija, industrijsko inženjerstvo i menadžment, potom mehatronika i sigurnost i zaštita na radu; te Računarstvo u okviru programskog inženjerstva ili računalnih mreža. Stručni nazivi i akademski stupnjevi koje studenti dobivaju nakon završetka tri godine studija su prvostupnik strojarstva ili računarstva, odnosno nakon završetka pet godina, magistar strojarstva ili računarstva uz dodatke diplomi na engleskom jeziku. Također se izvodi i doktorski studij iz tehničkih znanosti na području strojarstva. Fakultet broji 815 studenata.

 

Prigodom obilježavanja 55. obljetnice Fakulteta strojarstva i računarstva napravljen je i prigodan dokumentarni film koji možete pogledati: